Cardamom buns – Kardemumma bullar

Making Swedish buns may look like a triviality, but I can tell you that it isn’t, at least not according to me. I’m not satisfied with the fact that the buns are homemade, for me it’s extremely important that the buns are the best buns I ever made. They should be tasteful, not too sweet, got a nice crust and be soft and juicy inside. That’s a perfect bun to me.

okt 7 014

Att baka bullar låter kanske som en bagatell, men det är det inte, i alla fall inte om du frågar mig. Jag nöjer mig sällan med det faktum att bullarna är hembakta, utan för mig är det oerhört viktigt att bullarna som jag bakar är de absolut godast bullarna som jag kan göra! De ska vara smakrika, inte för söta, ha en fin skorpa och vara mjuka och saftiga inuti. Det är en perfekt bulle i min värld!

I can’t tell you how many recipes I have tried to find the best bun ever made in my home, but it’s a quite high number… But, the one who tries hard enough eventually find it! The perfect recipe comes from a book I bought long ago, written by Heléne Johansson, named “Sötebröd, från brunkebergs bageri”. Heléne herself work at the bakery and the recipes is concentrated around the most traditional pastries that you’ll find when you go to a Swedish confectionary, so of course there is a chapter about buns. And here you find it, the recipe with a big R.

okt 7 015

Jag vet helt ärligt inte hur manga recept jag har testat för att hitta det perfekta receptet, men det är helt klart en drös… Skam den som ger sig, till slut hittade jag det perfekta receptet och det i boken ”Sötebröd, från brunkebergs bageri”, skriven av Heléne Johansson. Recepten i boken är direkt tagna från bagerivärlden och innehåller därmed de mest klassiska bakverken som vi har i Sverige. Självklart hittar man ett helt kapitel med bara vetebröd och här finner ni receptet på de fantastiska bullarna som inte går någon obemärkt förbi!

These buns are the most amazing buns I ever made. They are exactly the way I like them to be, and yes, they are better than most of the buns you may find at stores and bakeries. So, I guess I talked enough about the greatness of it, now over to the making. The buns isn’t just the most delicious ones, they are also impressively easy to make. You will be amazed! So I guess you got no other choice than to make a nice “fika” to your friends and family and share some of these delicious buns with them.

okt 7 020

Dessa bullarna är verkligen de bästa som finns i min värld. De är exakt så som jag vill ha dem och faktiskt bättre än många som erbjuds i butiker och bagerier. Jag tror att det är nog pratat om hur fantastiska bullarna är nu och det är dags att gå över till själva bakningen. Bullarna är inte bara de godaste som finns utan de är också oförskämt lättbakade. Du kommer bli förvånad! Så nu är det dags att bulla upp till fika för dina nära och kära!

The dough, 25-35 buns – Degen, 25-35 bullar
2,6 oz yeast (75 g jäst)
17,6 oz cold milk (500 g kall mjölk)
42,3 oz flour (1200 g vetemjöl)
7 oz sugar (200 g socker)
7 oz room tempered butter (200 g rumstempererat smör)
0,7 oz crushed cardamom seeds (20 g stötta kardemummakärnor)
0,15 oz salt (5 g salt)

Dissolve the yeast in the cold milk and add the rest of the ingredients. Work the dough 12-15 minutes in a machine or 15-20 minutes by hand. Work the dough until it feels elastic and flexible. Let the dough rest for 10 minutes. During the time the dough rests, make the filling.

okt 7 017

Lös upp jästen I mjölken och tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Arbeta degen till dess att den känns smidig och elastisk. Låt degen vila i 10 minuter. Gör fyllningen medan degen vilar.

Cardamom filling – kardemumma fyllning
8,8 oz room tempered butter (250 g rumstempererat smör)
2,6 oz sugar (75 g socker)
2,6 oz vanilla sugar (75 g vaniljsocker)
0,7 oz crushed cardamom seeds (20 g stötta kardemummakärnor)
1 egg for brushing (1 ägg till pensling)
Confectionary sugar (pärlsocker)

Whip all ingredients to the filling into a smooth crème. Take the dough and cut it into 2 pieces. Roll out one piece of dough at the time until it is 0,2 inches high and got the form of a rectangle. Spread out the filling and fold the dough on the middle and make small stripes that you knot together or make a big roll and then cut it into slices (buns). Put the buns on an oven tray with greaseproof paper and let them ferment for about 1 hour.

okt 7 016

Vispa alla ingredienserna till fyllningen till en len kräm. Ta upp degen och dela den i två lika delar. Kavla ut en degbit i taget till en rektangel som är ca 3-4 mm hög. Bred på fyllningen och vik sedan degen dubbel och skär den i remsor för att göra knyten eller snurror eller rulla ihop degen till en rulle och skär skivor av den. Du bestämmer själv utformningen på bullen! Lägg sedan de egendesignade bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 1 timme.

Brush the buns with a beaten egg and sprinkle over some confectionary sugar. Bake the buns for about 10-12 minutes in 225 degrees Celsius.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 10-12 minuter i 225 grader.

6 thoughts on “Cardamom buns – Kardemumma bullar

  1. Pingback: Dai Sintomi alla Diagnosi

  2. Pingback: Haga Memories | Transplanted Cook

  3. Pingback: Something Sweet – Något sött | lelasfood

  4. Pingback: FRIHET | Neo Gallerian

  5. Pingback: Cinnamon buns – Kanelbullar | lelasfood

  6. Pingback: Cardamom buns – Kardemummabullar | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s