Chickenlegs with a heavenly sauce – Kycklingklubbor med gudagod sås

So, another easy meal to write down might be this one. Chicken is something that I adore to cook, but not the dry chicken breasts but the juicy legs or why not a whole chicken, like this one? This parts tend to be richer in flavor and one thing is for sure, you get more chicken for the money if you dare to go for something else than the breasts.

This recipe is another one from my childhood, but this time, it’s something that my mother used to make. The chicken is juicy and packed with flavors and the sauce, OMG its soooo good! Frankly I could just go for the sauce. Some potatoes to mash up and then a whole pot of sauce on that, it’s that good! You got to try this one, promise me that.

okt 7 036

En annan mycket enkel rätt att skriva upp på matsedeln har ni här! Kyckling är något som jag tycket mycket om att tillaga och då främst hel kyckling eller kycklingben och inte de tråkiga bröstfiléerna som annars är så populära. De här delarna av kycklingen, likväl som hela, har så mycket mer smak och går ofta lika bra att använda som bröstfiléerna, dessutom blir det ofantligt mycket billigare.

Detta recept är ännu ett som härstammar i barndomen, men den här gången är upphovsmakaren min mamma. Kycklingen är helt fantastiskt saftig och full med smak och såsen, herre min gud SÅSEN, den är så god att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Helt ärligt så skulle jag bara kunna ”äta” såsen. Lite potatis att mosa och sedan en hel kanna sås ovanpå, då är jag i mathimlen må ni tro.

okt 7 040

4 portions – 4 portioner
1 pound chicken legs (2 kg kycklingklubbor)
1 chicken stock cube (1 kycklingbuljong tärning)
Water (vatten)
Salt
Pepper
Paprika (paprikapulver)
Chili powder (chilipulver)
BBQ spice (grillkrydda)
Soy sauce (soja)
Milk and cream (mjölk och grädde)
Thickening (redning)
Salt and pepper

okt 7 034

Put the legs in a oven tray with high edges. Season the chicken with the same amount of salt, pepper, paprika and chilipowder. Cover the legs with BBQ seasoning. Sprinkle over some soy sauce and add some water to the tray so the legs wont stuck into it while cooking. Tear up the stock cube and strew it over the chicken. Put the tray in the oven for about 45 minutes in 175 degrees Celsius.

After 15 minutes, add some additional water (this will later be the body of the sauce).
After 30 minutes, take out the chicken and pour over the water from the tray into a sauce pan. Put the tray back in the oven and make the sauce while the chicken gets done.
Put the broth you got from the tray to boiling. Add milk and cream until you’re satisfied with the taste and amount. Thicken the sauce and season with salt and pepper if needed. If you like you may add some additional soy sauce and a dot of jelly to get a sweeter taste and balance the soy sauce.
Serve the dish with some potatoes and a nice salad.

okt 7 038

Lägg klubborna på en ugnsplåt med höga kanter. Krydda kycklingen med lika mängder salt, peppar, chili och paprikapulver. Täck sedan klubborna genom att krydda med grillkrydda. Ringla över soja och strö över buljongtärningen. Häll på några dl vatten så att kycklingklubborna inte fastnar i plåten när de tillagas. Sätt in plåten i ugnen i ca 45 minuter på 175 grader.

Efter 15 minuter, tillsätt mer vatten på plåten (detta kommer bli basen i såsen senare).
Efter 30 minuter, häll av buljongen från kycklingplåten till en kastrull och gör sedan såsen medan kycklingen får gå klart i ugnen.
Koka upp buljongen och tillsätt mjölk och grädde till dess att du är nöjd med smaken och mängden sås. Red av såsen till önskad tjocklek och smaka av med salt och peppar. Om du önskar kan du även tillsätta lite soja och gelé för att lyfta nivån på såsen ytterligare. Detta var inget som jag behövde då buljongen fått otroligt mycket smak från kycklingen och kryddningen i ugnen.
Servera rätten med en grönsallad och kokt potatis.

One thought on “Chickenlegs with a heavenly sauce – Kycklingklubbor med gudagod sås

  1. Pingback: Chicken with gravy – Kyckling med gräddsås | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s