Cinnamon buns – Kanelbullar

This is the best buns ever, I just can’t get enough and they are loved by everyone who tries them! If you want to impress with some real Swedish buns that you can’t stop eating until you’re full, then here you go. I won’t sit here babbling, I mean, just look at the pictures, I can almost hear the cravings you got right now!

jan 20 088 (640x424)

jan 20 095 (640x424)

Detta är de bästa bullarna på Jorden, jag kan verkligen inte får nog och de uppskattas av alla som testar dem! Om du vill imponera med riktigt finfina bullar som man inte kan sluta äta av till dess att man är proppmätt så har du dem här. Jag ska inte babbla på mer nu, jag menar, kolla bara på bilderna, visst blir du lite läskad!

The dough, 25 buns
75 g yeast
500 g cold milk
1200 g flour
200 g sugar
200 g room tempered butter
20 g crushed cardamom seeds
5 g salt

Dissolve the yeast in the cold milk and add the rest of the ingredients. Work the dough 12-15 minutes in a machine or 15-20 minutes by hand. Work the dough until it feels elastic and flexible. Let the dough rest for 10 minutes. During the time the dough rests, make the filling.

Cinnamon filling (if you rather like cardamom filling you find the recipe here)
200 g room tempered butter
100 g sugar
75 g brown sugar
25 g grounded cinnamon
15 g lemon juice

Whip all ingredients to the filling into a smooth crème. Take the dough and cut it into 2 pieces. Roll out one piece of dough at the time until it is 0,2 inches high and got the form of a rectangle. Spread out the filling and fold the dough on the middle and make small stripes that you knot together or make a big roll and then cut it into slices (buns). Put the buns on an oven tray with greaseproof paper and let them ferment for about 1 hour.

Egg and confectioner sugar

Brush the buns with a beaten egg and sprinkle over some confectionary sugar. Bake the buns for about 10-12 minutes in 225 degrees Celsius.

jan 20 089 (640x424)

jan 20 093 (640x424)

Degen, 25 bullar
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g socker
200 g rumstempererat smör
20 g stötta kardemummakärnor
5 g salt

Lös upp jästen I mjölken och tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Arbeta degen till dess att den känns smidig och elastisk. Låt degen vila i 10 minuter. Gör fyllningen medan degen vilar.

Kanelfyllning (Om du hellre vill ha kardemummafyllning så hittar du receptet på det här)
200 g smör
100 g socker
75 g farinsocker
25 g malen kanel
15 g juice från citron

Vispa alla ingredienserna till fyllningen till en len kräm. Ta upp degen och dela den i två lika delar. Kavla ut en degbit i taget till en rektangel som är ca 3-4 mm hög. Bred på fyllningen och vik sedan degen dubbel och skär den i remsor för att göra knyten eller snurror eller rulla ihop degen till en rulle och skär skivor av den. Du bestämmer själv utformningen på bullen! Lägg sedan de egendesignade bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 1 timme.

Ägg och pärlsocker

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 10-12 minuter i 225 grader.

jan 20 092 (640x424)

This recipe comes from my bible, “Sötebröd, från Brunkebergs bageri”. Detta receptet kommer från min bibel “Sötebröd, från Brukebergs bageri”.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s