Fluffy breakfast rolls – Luftiga frukostfrallor

Hi guys! It’s been a while but here’s some really good stuff to compensate for the quietness. These buns are perfect to bake on a calm day and fill your freezer with – who doesn’t love home baked rolls for Saturday breakfast? At least I do.

thumb_IMGP5567_1024

Hej på er! Ursäkta tystnaden de senaste veckorna, jag kompenserar er med ett riktigt smarrigt recept. Jag tycker det är toppen att baka lite härliga frallor under lugna dagar för att fylla upp frysen. Perfekt att ha redo att ta fram och tina under helgmorgnarna. Vem tycker inte att det är lyxigt med hembakat en lördagmorgon? Jag gör det i alla fall.

About 16 rolls
50 g yeast

2 1/2 cup milk 

125 g room tempered butter 

6 3/4 – 7 cups plain flour (self raising preferably) 

1 1/2 tsp salt 

1 tsp baking powder

1 egg
Poppy seeds

Crumble the yeast into a big bowl.

Heat the milk to 37° Celsius. 

Pour the milk over the yeast and stir around until it’s completely dissolved.

Add the room tempered butter and some of the flour.

Stir around. 

Add the salt and baking powder. 

Stir around. 

Now, stir around at the same time as you add more and more of the flour. 

Work the dough in a machine for about 15 minutes. 

Let the dough ferment for about 1 hour (or until doubled in size). 

Split the dough into two parts. 

Make 8 small rolls of each part.
Place on an oven tray with greaseproof paper.

Let them ferment for another 30 minutes.

Brush with egg and sprinkle over some poppy seeds.
Bake in the middle of the oven for about 12-18 minutes in 200° Celsius.

thumb_IMGP5568_1024

thumb_IMGP5570_1024

Ca 16 frallor 

50 g jäst
6 dl mjölk

125 g rumstempererat smör 

16-17 dl vetemjöl (gärna manitoba cream) 

1 1/2 tsk salt 

1 tsk bakpulver

1 ägg
Vallmofrön

Smula ner jästen i en degbunke.
Hetta upp mjölken till 37°. 

Häll mjölken över jästen och rör om tills den har lösts upp helt.

Tillsätt smöret och lite av mjölet, arbeta ihop. 

Tillsätt salt och bakpulver och rör om. 

Tillsätt, under omrörning, mer och mer av mjölet. 

Arbeta degen ca 15 minuter i maskin.
Låt degen jäsa i ca 1 timme, eller tills dess att den har dubblat sin storlek. 

Ta upp degen på mjölat bakbord. 

Dela degen i två delar.
Gör 8 frallor av varje del.

Placera på en plåt med bakplåtspapper. 

Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-18 minuter i 200°.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s