Salmon taco – Laxtacos

In Sweden it’s something like a law to have tacos at fridays! But, instead of the ordinary ones that we usually have at home, either with minced meat or with soja products, I made a totally new one last friday. It’s a real hit and I will definitely have it again soon. It’s fresh and packed with nice flavors!

IMGP4968

Ni vet liksom jag att det är mer eller mindre lag att äta tacos på fredagar och hade sambon fått bestämma hade också så varit fallet hemma hos oss. För att vara honom nått sånär till lags men också tillfredsställa mitt ständiga behov av nya rätter så testade jag att laga laxtacos till fredagsmiddag, något som verkligen var en riktigt hit! Supergott och fräscht med helt andra saker, definitivt något vi kommer att alternera den vanliga hederliga tacosen med!

IMGP4969

4 portions
500 g salmon
4 lime
1 red chili
1 tsp salt

Cut the salmon into chunks.
In a bowl, blend together juice from the four limes, sliced chili and salt.
Add the salmon chunks to the bowl, stir around and let it marinate for about 30 minutes or more.
When it’s time to eat, heat a pan with some olive oil and fry the salmon chunks for a couple of minutes.

Avocream
2 avocados
1 tbsp creme fraiche
1/2 lime
Salt and pepper

Mash the avocados.
Stir down creme fraiche.
Use zest and juice from the lime and season with it as well as salt and pepper.

Onion
1 red onion
1/5 cup vinegar
1/5 cup sugar
1/5 cup water

Pour vinegar, sugar and water into a sauce pan.
Bring to boil.
Slice the onion finely.
Place the onion in a bowl and cover up the hot syrup.
Let it rest for at least 30 minutes before you percolate it.

Paprikamayo
2/5 cup mayonnaise
2 tsp smoked paprika powder
Salt

Stir together the ingredients in a bowl and set aside until dinner time.

Serve the fried salmon with tortillas, onion, avocream, paprikamayo and some lettuce.

IMGP4977

IMGP4974

4 portioner
500 g lax
4 lime
1 chili
1 tsk salt

Skär laxen i kuber.
Pressa ner juicen från limen i en skål.
Finhacka chilin och tillsätt den tillsammans med saltet till limejuicen.
Rör ner laxkuberna i marinaden och låt den dra minst 30 minuter.
När det är dags att äta, stek laxen i några minuter i en stekpanna.

Avokadokräm
2 avokado
1 msk creme fraiche
1/2 lime
Salt och peppar

Mosa avokadon.
Rör ner creme fraîche.
Smaksätt med limeskal och limejuice, smaka av med salt och peppar.
Ställ i kylen tills servering.

Syrad lök
1 rödlök
1/2 dl ättika
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Skiva rödlöken tunt och lägg den i en skål.
Koka upp ättika, socker och vatten.
Häll lagen över rödlöken och låt den dra i minst 30 minuter innan du silar bort lagen från rödlöken.

Rökt paprika majonnäs
1 dl majonnäs
2 tsk rökt paprikapulver
Salt

Rör ihop ingredienserna ovan och häll över i en skål.
Låt stå kylt innan servering.

Servera den stekta laxen med tortillas, salladsblad, avokadokräm, syrad lök och paprikamajonnäs.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s