Tuna – Tonfisk

Hi guys, when I celebrated my birthday together with my family I served them tuna for main course. I love this fish but I’m well aware that it’s not such a good option for you when it comes to heavy metals and other bad stuff this poor thing is packed with. But, if I only choose to have tuna once a year I think I’ll survive. Anyhow. I decided to go very green and serve my fresh, delish tuna with vegetables, some butter fried dark bread, rosted pinje nuts and a nice chili oil, jummi!

IMGP4827

Hej! När jag firade min födelsedag med familjen så serverade jag tonfisk som huvudrätt. Jag älskar verkligen den här firren, men jag är väl medveten om att det inte är ett helt bra val för kroppen då det är en av de fiskar som samlar på sig mest tungmetaller. Hur som så tror jag att jag överlever om jag som nu endast väljer att äta en sån här godbit en gång om året. Hursom så serverade jag läckerbiten med grönsaker, lite smörstekt kavring och en härlig chiliolja, smaskens!

To make something like this you’ll need:
Arugula
Green salad
Avocado
Pine nuts

Tuna
Olive oil
Salt and pepper

Olive oil
Sesame seeds
Chili flakes
Salt

Dark bread crumbs
Butter

Slice the avocado.
Roast the nuts in a hot frying pan.
Spread out salad, avocado and nuts on plates.

Heat a frying pan with olive oil.
Broil the tuna for 1-2 minutes on each sida.
Season with salt and pepper.
Place a slice on top of the bed of greens.

Make the oil some time ahead.
Blend together 1/4 cup of olive oil with 1/2 tsp salt, 1/2 tsp chili flakes and 1 tbsp sesame seeds.
Let it rest for an hour to get all the flavors going, drizzle on top of the tuna before serving.

Fry the bread crumbs in a pan with lots of butter until golden and serve as garnishing on top of the platter.

IMGP4825

Till den här rätten behöver du:
Ruccola
Gröna salladsblad
Avokado
Pinjenötter

Tonfisk
Olivolja
Salt och peppar

Olivolja
Salt
Chiliflakes
Sesamfrön

Kavringsmulor
Smör

Börja med att skiva avokadon.
Rosta pinjenötterna i en het, torr stekpanna tills de är gyllene.
Sprid ut ruccola och salladsblad på tallrikar.
Fördela avokadon på tallrikarna och strö över de rostade pinjenötterna.

Halstra tonfisken i en mycket het panna med olivolja.
Salta och peppra.
Lägg tonfisken ovanpå salladsbädden.

Gör gärna oljan en stund i förväg.
Tag ca 1/2 dl olivolja och blanda med 1/2 tsk salt, 1/2 tsk chiliflakes och 1 msk sesamfrön.
Låt dra i ca 1 timme och ringla över fisken innan servering.

Stek kavringsmulorna i en stekpanna med mycket smör tills den är gyllene och lite krispig.
Smula över tonfisken innan servering.

IMGP4826

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s