Butternut squash soup – Butternut squash soppa

I know that the name ”Butternut squash soup” may turn you off, that was the truth for me since I decided to give it a chance. I’ve been looking at a recipe like this for pretty long (read one year, minimum) but never really felt like it was something for me and certainly nothing that would taste good, I mean pumpkin? Anyhow, I must declare my self defeated! This was truly one of the best soups I’ve ever eaten. I was like ”big eyes” this is really good! So, if you like me got your prejudices, leave them at home and go shopping for one of the best soups you’ll ever taste!

IMGP4806

Jag vet att namnet ”Butternut squash soppa” kanske inte är direkt upphetsande, så har i alla fall fallet varit för mig tills dess att jag beslutade mig för att ge det en chans. Jag har kikat på recept likt detta ganska länge (läs i ett års tid, minst) men jag har liksom aldrig fått tummen ur och testat det, jag menar pumpa? Hur som, jag måste förklara mig själv besegrad! Sanningen är den att detta verkligen är en av de bästa sopporna som jag testat. Var lite skeptiskt vid första skeden men ”stora ögon” och ”detta var ju riktigt gott” blev resultatet. Så, om ni likt mig har era fördomar om denna soppan så är det dags att lämna dem hemma, längst in i skafferiet, och bege er till mataffären för att handla ingredienser till en av de bästa sopporna ni kommer att smaka!

IMGP4804

5 portions, you’ll need:
Half a butternut squash
5 large carrots
4 shallots
Handful of fresh sage
Salt
Pepper
Olive oil (4 tbsp)
1.5 liter vegetable stock
100 g feta cheese – for serving
Cream – for serving

Heat your oven to 180° celsius.
Cut carrots (no need to peel), butternut squash (peel) and shallots (peel) into chunks in the sizes of a cap.
Place in a oven tray, drizzle over olive oil and season (go ahed, pretty much) with salt and pepper.
Spread out the sage leaves over the vegetables.
Cook in the oven for about 1-1 1/2 hour, or until the vegetables are soft.
Blend the cooked vegetables with your stock (use a little less than mentioned if you like it thick and more if you like it looser).
Serve the soup in bowls, crumble over some feta cheese, add a drizzle of cream and garnish with some sage leaves – serve with a nice sourdough bread.

IMGP4800

5 portioner, du behöver:
1/2 butternut squash
5 stora morötter
4 schalottenlökar
En handfull färsk salvia
Salt
Peppar
Olivolja (4 msk)
1.5 liter grönsaksbuljong
100 g fetaost – till servering
Grädde – till servering

Börja med att värma ugnen till 180°.
Hacka morötter (oskalade), butternut squash (skalad) och schalottenlökar (skalade) till storleken av en kapsyl.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, ringla över olivoljan och krydda (ordentligt) med salt och peppar.
Sprid ut salviabladen över grönsakerna.
Baka i ugnen i ca 1-1 1/2 timme, eller tills grönsakerna är mjuka.
Blanda de bakade grönsakerna med buljongen (använd mer eller mindre buljong beroende på hur tjock/tunn du vill ha soppan).
Servera soppan i skålar och smula över lite fetaost, ringa i grädde och garnera med lite salviablad – servera gärna soppa med ett gott surdegsbröd.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s