Pasta carbonara

Hi guys! The last two weeks has been crazy at work. I’ve been there early each morning and been leaving late each night. It feels like I haven’t been at home for the last ten days or so, so this weekend was more then welcome. To celebrate some calmness, end of week and rest we stuck our forks into a bowl of easy cooked, italian dish – pasta carbonara. Some good wine and a movie later I fell asleep like a child. Finally I feel like a new person and I plan to stick to it for the next week as well!

IMGP4595

Hej på er! De senaste två veckorna har varit helt galna på jobbet. Jag har varit där tidigt varje morgon och lämnat det sent varje kväll. Det känns knappt som om jag har varit hemma under de senaste tio dagarna. För att fira in helgen, lugnet och vilan så högg vi in i varsin stor tallrik lättlagad italiensk mat igår kväll – pasta carbonara. Lite gott vin och en film senare sov jag som ett barn. Nu känner jag mig äntligen utvilad och jag planerar att hålla samma fas under nästa vecka.

2 big portions
Of course: Pasta for 2-3 persons (depending on how hungry you are)

180 g pancetta cubes (you may take baon if you like, but pancetta is so much better!)
One onion, finely chopped
3 egg yolks
1/5 cup cream
Salt and pepper
Parmesan

Cook the pasta according to the instructions on the package.
Save som pasta water, it’s good to use if your pasta gets sticky.

Heat a pan with some olive oil.
Add the finely chopped onion and let it fry until it gets shiny.
Add the pancetta and let it fry until you get a nice surface.
Take the pan from the heat.
Add the cream, stir around.
Add the egg yolks and be careful! Stir, stir and stir so it doesn’t get into one big mass.
Add a handful of grated parmesan and season with salt and pepper.
Pour the sauce over the pasta and serve immediately.

IMGP4592

2 stora portioner
Självklart: Pasta för 2-3 personer, beror på hur hungrig du är

180 g rökt pancetta (funkar bra med bacon också, men pancetta är verkligen klart bättre!)
1 lök, finhackad
3 äggulor
1/2 dl grädde
Salt och peppar
Parmesanost

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och spara lite pastavatten till senare ifall pastan skulle klibba ihop sig.

Hetta upp en panna med olivolja.
Stek löken gyllene.
Tillsätt pancettan och låt den stekas i någon minut tills du har fått en fin yta.
Ta pannan från värmen och tillsätt grädden.
Rör runt och tillsätt sedan äggulorna under omrörning, annars finns risken att allt stelnar istället för att bli krämigt.
Tillsätt en handfull riven parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över pastan och servera direkt.

3 thoughts on “Pasta carbonara

    • It’s absolutely right, a “real” carbonara doesn’t contain cream, but I think a little splash of cream make it more handy to make otherwise the egg yolk tend to get cooked. I guess that’s because I’m to hungry when I cook it so I don’t have time to let it chill down :-)

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s