Sunday roast – Söndagsstek

A real sunday roast is never wrong. Good, tender meat, a delicious gravy (I could drink it!) and potatoes. Doesn’t get much better than that on a cold sunday spent with the nearest family. I love spending my sundays in the kitchen eating and chatting with the beloved ones for hours and hours and of course accompanied with some delicious food and a tasty desert.

IMGP4532

En riktig söndagsstek är aldrig fel. Gott, mört kött, en underbar sås (som går att dricka, så god är den!) och potatis. Det blir faktiskt inte mycket bättre än så en kall söndag som spenderas med den närmsta familjen. Jag älskar att spendera söndagarna i köket, äta och prata i timme efter timme och självklart hela tiden med något smaskens vid sidan.

4 portions
750 g rump-steak or loin
salt and pepper
butter
Some more than 2 cups of meat broth
1 tbsp tomato paste
2 carrots
1 onion
Some branches of parsley
2-3 bay leafs
6 allspices
6 white peppercorns
4 anchovy fillets
½ tbsp syrup
1 tbsp vinegar

For the sauce 
The broth from the steak
1 cup of cream
1-2 tbsp black currant jelly
Soy sauce
Salt and pepper

Season the steak with salt and pepper.
Brown it in a big casserole that you later can put in the oven.
Add the broth and tomato paste and bring to boil.
Peel and chop the carrots and onion.
Chop the parsley branches and put it all into the casserole together with spices, anchovies, syrup and vinegar.
Let it all come to boiling point. Put a lid on and place the casserole in the oven in 175 degrees Celsius for about 1-1 ½ hour.
When the meat is done and tender, take it out from the casserole and filter the broth.
Add the cream, jelly and soy sauce.
Taste and put some extra seasoning into the sauce if needed.
Thicken the sauce till your preferred consistency.

Serve the steak and sauce with some potatoes and carrots tossed in butter.

IMGP4533 IMGP4535

4 portioner 
750 g fransyska eller nötstek
Salt och peppar
Smör
5 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 lök
Några kvistar persilja
2-3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
4 anjovisfiléer
1/2 msk sirap
1 msk vinäger

Till såsen
Skyn från steken
2-3 dl grädde
1-2 msk svartvinbärsgelé
Kinesisk soja
Salt och peppar

Krydda steken med salt och peppar.
Bryn den i en ugnssäker gryta.
Tillsätt buljong och tomatpuré och koka upp.
Skala och hacka lök och morötter.
Hacka persiljekvistarna och lägg ned alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, anjovis, sirap och vinäger.
Låt det koka upp och lägg sedan på locket och sätt in grytan i ugnen på 175 grader i 1 – 1 ½ timme.

När köttet är klart och mört, ta ut det ut grytan och sila skyn.
Tillsätt grädde till skyn, likväl som gelé och soja.
Smaka av med salt och peppar och red till önskad konsistens.

Servera steken och såsen med kokt potatis och smörslungade morötter.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s