Veggie lasagna – Vegetarisk lasagne

The other day I made this little beauty! Vegetarian lasagna. I literally switched the red meat to soya meat but otherwise I made just as usual, with one little and very important adjustment. In my béchamel sauce I added some nice cheese (a less tasteful version of parmesan) and then I added some grated cheese onto as well. Oh my, this might been the best lasagna I ever made so go ahead and try it out!

IMGP4573

Här om dagen så lagade jag den här lilla skönheten! En vegetarisk lasagne. Jag bytte helt enkelt bara ut den vanliga nötfärsen mot sojafärs och så gjorde jag en liten justering till, jag hade ner två nävar riven grand pandano (en mildare variant av parmesan) i min bechamelsås. Jag strödde även över lite finfint ost på toppen. Och herre min gud, detta var lätt den godaste lasagnen jag gjort i hela mitt liv!

IMGP4580

6 portions
About 9 platters (or more) pasta for lasagne

Olive oil
1 onion
1 pepper
1 carrot
1 clove of garlic
1 tsp dried basil
1 tsp thyme
1 tsp oregano
500 g soya meat
3 tbsp. tomato paste
1 can crushed tomatoes
1 stock cube
Salt and pepper

Chop onion, pepper and carrot finely.
Heat a big pan with olive oil.
Add the chopped vegetables and crush the garlic into the pan.
Add the spices and let it all fry for a couple of minutes until the onion is shiny.
Add the soya meat and season with salt and pepper.
Let it fry for a couple of minutes.
Now add the last three ingredients, tomato paste, crushed tomatoes and stock cube.
Let it all cook for another minut or two, taste and season a bit more if needed.
Now, put aside and continue with the sauce.

2 cups milk
1 cup cream
Salt and pepper
Nutmeg
2 hands grated cheese

Bring milk and cream to boil.
Season with salt and pepper.
Add nutmeg (so much you prefer).
Take the sauce pan from the heat and add the cheese. Stir around.

Take an oven form and put “meat”, pasta and sauce in layers.
Sprinkle over some grated cheese on the top.
Place the form in the oven in 225° celsius for about 20 minutes.

IMGP4574

6 portioner
Ca 9 pastaplattor

Olivolja
1 lök
1 paprika
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad basilika
1 tsk timjan
1 tsk oregano
500 g sojafärs
Salt och peppar
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 buljongtärning

Hacka lök, paprika och morot.
Hettar upp en stor panna med olivolja.
Fräs lök, paprika, morot och pressa ner vitlöken.
Tillsätt alla kryddor.
Fräs tills dess att löken är glansig.
Tillsätt sojafärsen och krydda med salt och peppar.
Stek i några minuter.
Tillsätt nu resten av ingredienserna, de krossade tomaterna, tomatpurén och buljongtärningen.
Låt koka ihop i några minuter och dra sedan pannan åt sidan och fortsätt med såsen.

5 dl mjölk
2 dl grädde
Salt och peppar
Muskot
2 nävar riven ost

Koka upp mjölk och grädde.
Salta, peppra och riv ner så pass mycket muskot som du föredrar.
Dra kastrullen från värmen och rör sedan försiktigt ned den rivna osten.

Varva lasagneplattor, “köttfärs” och sås i en ugnssäker form.
Toppa med lite riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 225°.

IMGP4575

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s