Potatoe terrine – Potatisterrin

Hi guys! At our three course menu at home we served wild boar with potato terrine, red wine reduction and buttered haricot vertex for main course. A real hit! I think everyone loved it and this potato terrin was really, really good! Easily one of the best things on the platter. You can serve it to whatever meat you like, it’s a good option instead of potato wedges and potato gratin, but a bit tricker to make. You need some more time to get this one really good since it needs to settle after being cooked. Beside that, it’s fantastic and well worth the effort!

IMGP4470

IMGP4474

Hej på er! Under våran trerätters meny hemma så serverade vi vildsvinsbiff med potatisterrin, rödvinsreduktion och smörade haricot vertes. En riktig hit! Jag tror att alla älskade det och särskilt den här potatisterrinen. Den blev verkligen super god! Lätt en av de enskilt bästa sakerna på tallriken för kvällen. Terrinen serveras med fördel till en bit kött och är ett perfekt substitut till klyftpotatis eller den vanliga potatisgratängen. Den är dock lite jobbigare att laga eftersom den behöver lite tid för att “sätta sig” efter själva tillagningen i ugnen, men den är verkligen värd all energi för den är så fantastiskt god!

About 4-6 portions
600 g potatoes
1 3/4 cup cream
1 onion
1 pot thyme
3 cloves of garlic
1 1/4 cup grated parmesan
Butter
2 tsp salt
2/3 tsp black pepper

Peal and slice the potatoes thinly.
Brush a form for making breads with some butter.
Peal and chop the onion finely.
Heat a pan with some butter and fry the onion until golden and shiny.
Blend cream, crushed garlic, finely chopped thyme, salt and pepper in a bowl.
Place a thin layer of potatoes in the bottom of the bread form.
Sprinkle over some of the onion, add some parmesan and pour over some of the cream blend.
Repeat the above procedure until the form is almost full.
Cook the terrine in the middle of the oven for about 1 hour in 200° Celsius.
After 30 minutes, add some pressure on top of the terrine with a spatula to make it more firm.
Let the terrine rest for at least 1 hour before slicing it up.
Heat the slices before serving for a couple of minutes in the oven.

IMGP4473

ca 4-6 bitar
600 g potatis
4 dl grädde
1 gul lök
1 kruka färsk timjan
3 vitlöksklyftor
3 dl finriven parmesan
Smör
2 tsk Salt
3 krm Svartpeppar

Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj en brödform med smör.
Skala och finhacka löken.
Fräs löken mjuk i lite smör.
Blanda grädde, pressad vitlök, finhackad timjan, salt och svartpeppar i en bunke.
Lägg ett lager skivad potatis i botten av limpformen.
Strö över lite av löken, lite av parmesanen och häll på lite av gräddblandningen.
Varva dessa lager tills limpformen fyllts nästan ända upp.
Grädda terrinen i ugnen i 1 timme på 200°.
Efter halva tiden, tryck till terrinen uppifrån med en stekspade så att den ”sätter sig” lite.
Ta ut den ur ugnen när potatisen känns klar.
Låt terrinen stå i minst 1 timma efter att du tagit ut den ur ugnen.
Skär i portionsbitar och värm bitarna i ugnen strax före servering.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s