Fish – Fisk med kantareller och pressad potatis

Hi guys! I think you know that I love fish? Well, If that hasen’t been clear I do, but I must say that I’m fighting in hard weather since my boyfriend just likes salmon (well he eats the rest sorts of fishes too but only if he after one bite can conclude that “it would have been better with salmon”). This recipe was a good one, but as always, “it would have been better with salmon, or even better with pork loin!”. Yeah, you see what I’m dealing with..

IMGP4404

Hej på er! Jag tror att ni vet att jag är en riktigt fiskälskare! Men, om det har gått er förbi så är jag det, trots att jag kämpar i stark motvind gällande fiskrätter här hemma med tanke på att sambon bara gillar lax (mja, han äter ju all annan fisk också förståss, men bara för att efter en tugga säga “det hade varit mycket godare med lax”). Detta receptet var riktigt gott, men som alltid “det hade varit godare med lax, eller ännu bättre med fläskfilé!”. Japp ni förstår vad jag har att göra med..

You may be as my beloved boyfriend, and that’s ok. It’s easy to change the fish to any other sort or maybe some beef och pork meat. If you decide to go for red meat instead of fish, slice it up and fry it for some minutes before tossing it into the sauce so it gets done.

IMGP4400

Ni kanske är som min älskade pojkvän, och det är helt okej. Det är enkelt att byta ut fisken mot vilken annan sort som helst, eller kanske rentav till nöt- eller fläskkött. Om ni väljer rött kött, kom då bara ihåg att skiva upp och steka på köttet innan ni lägger ner det i såsen så att det blir klart.

4 portions
700 g plaice
300 g chanterelles
Butter and oil for cooking
1 shallot, finely chopped
4/5 cup cream
1 tbsp. white wine vinegar
Salt and pepper
1/3 cup lingonberries
Dill for garnishing
3 tbsp. freshly grated horseradish

700 g potatoes (pressed, for serving)

Spread some salt over the fish and place them on a platter.
Fry the chanterelles in some oil until all moist is gone.
Add butter and shallot, fry for about 2 minutes until golden.
Add cream and vinegar and let the sauce simmer until it has thicken.
Taste and add salt and pepper if needed.
Dry the fish with some paper and place them on top of the sauce.
Put a lid on your sauce pan and let the fish steam until done (it takes about 4 minutes).
Sprinkle over lingonberries, dill and horseradish.
Serve with your pressed potatoes.

IMGP4401

IMGP4402

4 portioner
700 g rödspättafiléer
300 g kantareller
Smör och olja
1 schalottenlök
2 dl grädde
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
3/4 dl lingon
Dill för garnering
3 msk riven pepparrot

700 g pressad potatis till servering

Salta fisken och placera den på en tallrik.
Stek kantarellerna i lite olja tills dess att all överflödig vätska har dunstat bort.
Tillsätt smör och finhackad schalottenlök och stek i ca 2 minuter tills den är gyllene.
Tillsätt grädde och vinäger och låt såsen sjuda tills den har tjocknat.
Smaka av med salt och peppar.
Torka av fisken och lägg dem sedan ovanpå såsen.
Lägg på ett lock och låt fisken ångkokas i ca 4 minuter (så lång tid tar det ungefär för fisken att bli klar).
Strö över lingon, dill och pepparrot innan servering.
Servera med pressad potatis.

This recipe comes from one of my favorite cook books “52 helger”. Detta recept kommer från en av mina favoritböcker, “52 helger“.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s