Dreams – Drömmar

Hi guys, I’ve had a pretty stressful week at work with long days and early mornings. When I get overwhelmed with work or are a bit stressed I often tend to end up in the kitchen baking something sweet. I guess this is my kind of therapy, my way to chill down. Many of you are for sure thinking that baking is the last thing that you would do if you would have just an hour left in a few days, but for me it’s for sure the most relaxing thing I can think of. So, this time I ended up with to plates of swedish dreams, one plain – vanilla and one plate of chocolate dreams. These ones ended up perfect! Sweet, brittle, cute and just delicious! A killer recipe for sure.

IMGP4286

IMGP4290

Den här veckan har varit ganska stressig på jobbet med långa dagar och tidiga morgnar. När jag överväldigas med jobb och är lite stressad så tenderar jag att hamna i köket för att baka något sött. Jag antar att det är min version på terapi, mitt sätt att stressa ner. Många av er tycker säkert att jag är tokig, att det sista man gör om man nu får en timme över är att ställa sig och baka, men för mig är det verkligen bland det bästa jag vet för att slappna av. Så, den här gången blev mitt mission drömmar. Jag knådade ihop en plåt med vaniljs härliga drömmar, smaksatta med vanilj, och en plåt chokladdrömmar. De blev verkligen helt perfekta! Söta, spröda, gulliga och alldeles underbara! Ett recept som heter duga alltså!

IMGP4283

About 80 dreams
150 g room tempered butter
1 1/10 cup sugar
2/3 cup cooking oil – not olive oil, use a pretty savorless oil
1 1/2 tbsp. vanilla sugar
1 tsp Baking Ammonia or Hartshorn (I know that this can be tricky to get in the USA for example, so if it’s impossible to find, use 2 tsp of baking powder instead)
2 1/10 cup flour

2 tbsp. cacao powder (for half the batter, if you like to make all with chocolate, use 4 tbsp.)

Stir butter and sugar together with a spoon until it’s white and fluffy.
Add the oil, vanilla sugar and baking ammonia.
Stir until it’s well blended.
If you like to season half the batter with cacao, split the batter into two bowls.
Add cacao to one bowl and stir around.
Add half the flour to one bowl and the rest to the other (or all into one if you decide to go with just vanilla) and stir around.
Place greaseproof paper on oven trays.
Make small balls of the batter (lite the size of a big cherrie).
Place about 20 balls on each tray.
Bake in the middle of the oven for 20 minutes in 150° Celsius.
Make sure not to open the oven door during the time the cookies are in the oven, this will make the result less good.

IMGP4285

Ca 80 drömmar
150 g rumstempererat smör
4 1/2 dl socker
1 1/2 dl matolja
1 1/2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthronsalt
5 dl vetemjöl

2 msk kakao (till en halv sats, vill du göra alla drömmar i choklad, ta 4 msk)

Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt med en sked.
Tillsätt olja, vaniljsocker och hjorthornssalt.
Rör om.
Om du vill göra två smaksättningar, dela upp smeten i två bunkar.
Tillsätt kakao till den ena bunken och rör om.
Tillsätt hälften av mjölet i varje bunke, rör om.
Rulla små bollar av degen (som stora körsbär).
Placera på plåtar med bakplåtspapper (ca 20 på varje plåt).
Grädda i mitten av ugnen i 150° i ca 20 minuter.
När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan, det kommer ge ett sämre resultat.

IMGP4291

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s