Risotto asparagus – Sparrisrisotto

Hi guys,

this little miracle is a result of 1. my love for veggie dishes and 2. my love for asparagus. As usual I use the same ground for my risotto, which is a modification of Jamie Olivers recipe, then I add the flavors for the day. Which happened to be asparagus. The fact is that I’m utterly ashamed for the fact that I made this dish maybe two weeks ago and I’m gonna make it tomorrow as well.. I guess that it’s a good sign for how tasty it is but maybe also of an indication for my big love for risotto and asparagus, or maybe lack of imagination? Well, either way, it’d delicious!

IMGP4120

Hej på er,

det här lilla miraklet är ett resultat av 1. min stora förälskelse i vegetariska rätter och 2. min kärlek till sparris. Som vanligt använder jag samma grund till min risotto, vilket är en modifikation av Jamie Olivers recept, sedan tillsätter jag smaksättningen för dagen, vilket i detta fallet var sparris. Faktum är att jag nästan skäms för att säga det här, men det var kanske två veckor sedan jag tillagade denna rätt och på torsdag ska vi äta det igen. Jag vet inte om det säger att rätten är otroligt god eller om det kanske säger mer om mig om min stora kärlek till risotto och sparris, eller kanske dålig fantasi? Hmm, hur som helst så är det otroligt gott!

IMGP4114

4 portions
1 ¾ cup risotto rice
2 shallots
2 tbsp. butter
1 ¼ cup white wine
About 6 cup chicken broth
Salt and pepper
A handfull grated parmesan

2 hands full of asparagus
Butter
Salt

Parsley and parmesan for garnishing
Maybe som fried chantarelles for serving – for a little extra!

Chop the asparagus roughly.
Heat a pan with butter.
Fry for a minute or 2 and sprinkle over some sea salt.

Chop the shallots finely.
Bring the broth to boil.
Fry the shallot in some butter until golden, add the rice and let it fry for a minute.
Add the wine and let the rice absorb it, stir all the time.
Add half of the broth and let it absorb, stir all the time.
Add the rest of the broth in portions until the rice is done, stir all the time.
When the rice is al dente, add the grated parmesan and the fried asparagus, stir around.
Serve immediately.

IMGP4110

4 portioner
4 dl arboriris
2 schalottenlökar
2 msk smör
3 dl vitt vin
1 ½ l kycklingbuljong
Salt och peppar
En handfull riven parmesan

2 knippen sparris
Smör
Flingsalt

Persilja och parmesan till garnering.
Kanske lite stekta kantareller till servering – för det lilla extra!

Dela sparrisen i grova bitar.
Hetta upp en panna med smör.
Stek sparrisen i 1-2 minuter och strö över lite flingsalt.

Finhacka löken.
Koka upp buljongen.
Fräs löken och riset i lite smör tills det är glansigt.
Tillsätt vinet och låt det koka in under omrörning.
Tillsätt hälften av buljongen och låt det koka in under omrörning.
Tillsätt resten av buljongen i omgångar och rör hela tiden, tillsätt buljong till dess att risotton är klar.
När risotton är al dente, tillsätt riven parmesanost och den stekta sparrisen, rör runt.
Servera direkt.

IMGP4112

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s