Creamy chickenstew – Krämig kycklinggryta

Hi guys! I thought that I would start this cold and rainy week (at least in Uppsala) with an amazing chicken stew inspired by Peru. It’s creamy, tasty and actually a pretty affordable dish to cook. It takes some time to prepare and it’s many steps but it’s well worth it, I promise you that! Please give it a try, if not today maybe for sunday supper with family or friends.

IMGP3593

Hej på er! Jag tänkte starta den här kalla och regniga veckan (åtminstone är det väderleksrapporten för Uppsala) men en riktigt finfin kycklinggryta inspirerad av Peru. Den är krämig, smakrik och faktiskt ganska bra för plånboken. Det tar ett tag att laga grytan och det är rätt många steg, men den är väl värd mödan, det kan jag lova. Ge den ett försök när ni har tid, kanske som söndagsmiddag med vännerna?

6 portions
1 chicken
2 onions 

1 tbsp. salt 

3 slices of white bread 

1 1/4 cup cream 

1 clove of garlic 

1 tsp red curry paste 

100 g grated parmesan 

100 g chopped hazelnuts or walnuts
Oil
Salt and pepper

Put the chicken in a big sauce pan. 
Cover with water and add salt.
Peal and cut one onion into big pieces and add to the sauce pan. 
Let it simmer under a lid for 1 hour or until the meat detach from the bones.

Cut off the edges of the bread slices. 
Place them in a bowl and cover with the cream.

Peal and chop the other onion and the garlic finely.

Pick up the chicken from the broth. 
Filter the broth and save it for later.
Pick the meat from the chicken and separate it to smaller chunks. 

Mix the bread blend into a smooth texture. 

Heat a big sauce pan with some oil.
Fry the chopped onions until soften. 
Add chicken, bread blend and curry paste. 
Dilute with 1 3/4 cup broth. 
Let it simmer for about 5 minutes. 
Stir down the cheese and season with salt and pepper.

Serve with chopped hazelnuts and rice.

IMGP3595

IMGP3598

6 portioner
1 kyckling
2 gula lökar
1 msk salt
3 skivor vitt bröd
3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk röd currypasta
100 g riven parmesanost
100 grovhackade hasselnötter
Olja
Salt och peppar

Lägg kycklingen i en stor kastrull.
Täck med vatten och tillsätt salt.
Skala och klyfta en gul lök och tillsätt till kastrullen.
Låt kycklingen koka i ca 1 timmer eller tills dess att köttet lossnar från benen.

Skär bort kanterna från brödskivorna.
Lägg i en skål och täck med grädden.

Skala och finhacka den andra löken och vitlöken.

Lyft upp kycklingen ur buljongen.
Sila buljongen och spara den till senare.
Plocka allt kött från kycklingen och skär det i mindre bitar om det behövs.

Fräs löken i en stor kastrull med lite olja.
Tillsätt kyckling, currypasta och brödblandningen.
Späd med ca 4 dl av buljongen.
Låt småkoka i ca 5 minuter.
Rör ner parmesan och krydda med salt och peppar.
Servera med kokt ris och de hackade hasselnötterna.

IMGP3591

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s