Apple pie – Äppelpaj

Okey, it’s autumn. Yepp, it’s a fact actually. I don’t like it but it’s definitely here! It’s cold, rainy and the leaves are shifting colors and will soon be covering all streets and pavements. Oooh, I really do not like this, not even a bit. Okey, I like the fact that it’s dark at night and that it’s cosy to light some candles inside but’s that is definitely it. I don’t know what you think, but I would rather like it to be summer all year around.. Anyway, enough complaints for today. One other nice thing (okey, it’s another nice thing about autumn) is apples. The stores are literally flooded with nice delicious apples this time a year and one very good way to handle them is to put them in a nice pie. I know that many of my readers are from UK or USA so this apple pie might be a bit different from what you are used to, but to be honest I think that you will like this crumbly, crusty thing! It’s delicious to serve with some ice cream or a big dollop of whipped cream!

IMGP3599

Nu är hösten här. Ja, det är nog ett faktum ändå. Jag gillar det verkligen inte, men den är definitivt här. Kall, regnig och löven börjar skifta i (förvisso fina) färger och det är bara en tidsfråga innan alla ligger på marken och täcker stadens gator. Nix, inte min grej, inte alls. Okej, det är väl mysigt med mörka kvällar och tända ljus, men jag hade nog föredragit sommar året runt. Hur som haver, slut på klagomål för idag. Det finns faktiskt en fin sak till med hösten om jag ska vara ärlig. Äpplen! Butikerna svämmar över av dem så här års och de är verkligen riktigt goda! Ett sätt att ta vara på dem är genom att slänga ner dem i en härlig smulpaj! Den får gärna vara lite knäckig och sedan serveras med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Mums..

One big pie, enough for about 8-10 people
4/5 cup flour
4/5 cup oats 
2/3 cup sugar
A splash of syrup
150 g butter

About 7 big apples
Cinnamon

Mix all ingredients above, in a bowl with your fingertips, until it’s a crumbly mass.
If it’s too sticky, add some more flour.
Peal and slice the apples thinly.
Spread out the apple slices in a form.
Dust over some cinnamon.
Spread out the crumbles above.
Bake in the middle of the oven for about 30 minutes in 220° celsius.
Serve lightly warm with ice cream or lightly whipped cream.

IMGP3600

IMGP3601

En stor paj för 8-10 personer
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 3/4 dl socker
En klick sirap
150 g smör

7 äpplen
Kanel

Blanda alla ingredienserna till smuldegen i en skål med dina fingertoppar.
Skulle smeten bli lite för kletig, tillsätt mer mjöl.
Skala och skiva äpplena tunt.
Sprid ut äppelskivorna i bottnen av en pajform.
Strö över lite kanel.
Strö över smuldegen.
Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter i 220°.
Servera med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s