Raggmunkar

Hi all! Something that I happen to enjoy very much is this (very) traditional swedish dish – Raggmunkar. They are made from grated potatoes, eggs and milk and are usually served with bacon and lots of lingonberry. It’s a quick dish to make and I think it’s really delicious (which could be due to the fact that I’m a Swede). Hope you dare to try it!

IMGP3606

IMGP3608

Hej på er! Något som jag tycker är finfint är raggmunkar. Helst vill jag ha dem sådär härligt krispiga i kanten! Dessa blev mycket bra, men jag önskar mig dem nog ännu något kristligare om jag får säga det själv. Tycker att det är en kanonrätt att slänga ihop när man 1. vill spara pengar och 2. inte orkar stå och laga något jätte avancerat. Vad tycker ni om raggmunkar? Hiss eller diss?

4 portions
4/5 cup flour
1 1/2 tsp salt
1/4 tsp white pepper
2 cups milk
1 egg
700 g potatoes (finely grated)
Butter

Pour the flour into a bowl with the salt and pepper.
Add half of the milk and stir until you get a lump free batter.
Add the rest of the milk and the egg, stir around.
Add the grated potatoes.
Heat some butter in a frying pan.
Pour about 1/2 cup of batter into the pan and let it fry until golden (about 3-4 minutes on each side).
Serve with bacon and lingonberries.

IMGP3609

4 portioner
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
700 g finriven potatis
smör

Häll mjöl, salt och peppar i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills du har en klumpfri smet.
Tillsätt resten av mjölken och ägget.
Tillsätt den rivna potatisen.
Hetta upp en panna med smör och häll i ca 1/1-1 dl smet i pannan.
Stek på medelvärme tills de är gyllenbruna, ca 3 minuter på varje sida.
Servera med bacon och lingonsylt.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s