Maroccan bread – Marockanskt bröd

When I visited Marocco in 2011 I fell in love with their amazing bread. We lived in a very, very small village, about an hour driving from Agadir, where the locals seemed to eat their breakfast at one specific place each morning. The little place was situated just 50 meters from the hotel where we where staying, so we saw this little thing going on for a few days before we decided to go there ourselves. The bakery/breakfast restaurant or whatever you should call it, wasn’t bigger than a hatchway in the wall and they had a little patio where you could sit on non matching plastic chairs with wobbly tables. Their whole offer is still a mystery since they weren’t so good at english and we weren’t so good at moroccan. But, we know for sure that they served porridge (we could se that) and these perfect breads, at size of a frisbee. I tried to bake them myself the other day and I can’t say that they are as good as the one we bought in Marocco, but they are still very good and has become my favorite at home for the moment. The breads are very characteristic with their tough texture and mild flavor. I really enjoy them and I would recommend you to bake them since they are out of the ordinary and very delicious!

IMGP3579

IMGP3582

När vi var i Marocko 2011 så föll jag handlöst för deras underbar bröd. Vi bodde i en väldigt, väldigt liten by, ca en timmes bilfärd utanför Agadir, där den lokala befolkningen verkade käka sin frukost på ett specifikt ställe varje morgon. Detta lilla ställe var beläget bara 50 meter från vårt hotell och det tog ett par dagars observerande innan vi till slut tog oss dit själva för dagens första mål. Bageriet/frukost restaurangen eller vad man nu än ska kalla det var inte större än en lucka i väggen med en lite veranda utanför där man kunde slå sig ner på omatchande plaststolar med tillhörande vingliga bord. Deras utbud är fortfarande ett mysterium eftersom vi inte var så bra på marockanska eller de på engelska. Men, vi vet säkert att de hade gröt (vi såg andra äta det) och så dessa ljuvliga bröd, i storleken av en frisbee. Jag försökte återskapa dessa finfina bröden hemma häromdagen och även om de inte blev i närheten så goda som de vi åt i Marocko så är de verkligen super! De har kvalificerat sig in på min favorit-bröd-lista för tillfället och jag riktigt längtar till frukosten varje dag. De har en alldeles säregen struktur då de är väldigt sega. Jag tycker det är helt underbart och det gör dem verkligen supergoda. Tack vare den långa jästiden så utvecklas även smakerna mer och blir mer framträdande. Ett bröd med karaktär helt enkelt!

12 breads
25 g yeast
1 1/2 cup finger warm water
4 1/4 cup rye flour
1 tbsp. salt

Dissolve the yeast in the water.
Add the rest of the ingredients.
The dough will be pretty hard.
Work it tough for about 5 minutes.
Split the dough into 12 parts.
Make a flat cirkel out of every part (about 0.2 inches high).
Let the bread prove for about 1 1/2 hour.
Bake in the middle of the oven for 10 minutes in 200 degrees Celsius, then lower the heat to 150 degrees Celsius and let the bread bake for another 20 minutes.
Now, take out the oven tray, flip the breads and then bake them for another 5 minutes.

IMGP3581

12 bröd
25 g jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
1 liter rågsikt
1 msk salt

Låt jästen lösa sig i vattnet.
Blanda med övriga ingredienser, degen blir rätt hård.
Arbeta degen kraftigt i 5 minuter.
Dela degen i 12 bitar.
Platta till varje bit till en rund cirkel, ca 0.5 cm hög.
Låt bröden jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
Baka bröden i mitten av ugnen i 10 minter i 200 grader, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda dem i ytterligare 20 minuter.
Ta nu ut bröden och vänd på dem, grädda dem sedan i ytterligare 5 minuter.

One thought on “Maroccan bread – Marockanskt bröd

  1. Pingback: Breakfast buns – Källarfrallor | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s