Rolls with carrots – Morotsfrallor

Hi all! Here comes another really good recipe for some morning bread. I love this type of rolls since they get so juicy and tasteful when you add grated carrots and I love the fact that they are packed with other good stuff like seeds and wheat groats, which makes them very satiating. You can bake them on any kind of flour that you like, this is my version so feel free to try other mixtures!

IMGP3245 (800x530)

Hej på er! Här kommer ett annat riktigt got recept på frallor. Jag älskar denna typen av frallor med rivna morrötter i, de blir så härligt saftiga och smakrika av det. Dessutom blir dessa frallorna väldigt mättande tack vare linfrön och vetekross, något annat som är toppen! Du kan lätt byta ut mjölsorterna mot andra ifall du önskar, detta är min version, men testa gärna nya konstellationer!

IMGP3248 (800x530)

25 g yeast
A little more that 2 cups of fingerwarm water
2 tbsp. oil
2 tsp salt
2 finely grated carrots
2/5 cup linseeds
4/5 cup wheat groats
A little more than 2 cups spelled flour
2 – 2 2/4 cup flour

Let the yeast dissolve in the water.
Add salt and oil.
Stir down the carrots, linseeds and wheat groats.
Add spelled flour and the ordinary flour in portions.
The dough should be pretty loose because the groats will swell.
Sprinkle over some flour over the dough and then let it ferment for an hour under a baking towel.
Take the dough and split it to 15-20 pieces.
Roll each part to a bun and dip it in some flour.
Put the rolls on an oven tray with greaseproof paper and let them ferment for another 30 minutes.
Bake the rolls in the middle of the oven for 12-15 minutes (depending on size) in 225 degrees Celsius.

IMGP3246 (800x530)

IMGP3247 (800x530)

25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 finrivna morötter
1 dl linfrön
2 dl vetekross
5 dl dinkelmjöl
5-6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt och olja.
Rör ner morötter, linfrön och vetekross.
Tillsätt dinkelmjöl och sedan vetemjölet lite i taget.
Degen ska vara ganska klibbig och lös eftersom vetekrossen sväller.
Strö över lite vetemjöl ovanpå degen, täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 h.
Ta upp degen och dela den i 15-20 bitar.
Rulla varje liten degkletig till en fralla, doppa i mjöl och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min.
Baka frallorna i mitten av ugnen i ca 12-15 min (beroende på storlek) i 225 grader.

One thought on “Rolls with carrots – Morotsfrallor

  1. Pingback: Cauliflower soup with carrot rolls – Blomkålssoppa med morotsfrallor | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s