Lobster – Hummer

For starter at our three course menu I went for a safe card – my lobster recipe that’s to die for! We served it with some toasted bread and a really fine rose champagne from Lanson (which I’ll tell you more about tomorrow). It was definitely a hit and we ate until all plates were empty. If you haven’t tried this one out before, it’s time to do that!

Till förrätt under vår trerättersmeny så körde jag på ett säkert kort – mitt hummer recept som är så galet got! Vi serverade det tillsammans med lite rostat bröd och så fin rosé skumpa från Lanson (berättar mer om den imorgon). Det var definitivt en hit och vi åt tills tallrikarna i princip var rena. Har ni inte testat denna förrätt än, då är det på tiden att göra det nu!

IMGP3083 (800x530)

IMGP3089 (499x800)

4 starters
2 Lobsters (boiled)
4 schallots
3,5 oz fresh mushrooms
2 tomatoes, pealed and pitted
1 tbsp butter
A little more than 1/3 cup of white wine
1 tsp dijon mustard
1 tbsp flour
4/5 cup cream
1 tbsp cognac
½ tsp salt
1/3 tsp cayenne pepper
2 tbsp finely chopped parsley
1/3 cup of freshly grated parmesan
If you like, one crushed clove of garlic

Put the oven on 275 degrees Celsius.
Split the lobsters into half’s.
Take out the meat and shop it into big chunks.
Do as you like with the claws, either you let them be or you crush them to take out the meat from them as well.
Finely shop the shallots, tomatoes and mushrooms.
Crush the garlic.
Put a low, big pan on medium heat and fry the shallots, garlic and mushrooms in butter until light brown.
Add the wine and let it boil together.
Add mustard and flour and stir well.
Add the cream and stir until you get a nice stew.
Let it simmer for about 3-5 minutes.
Add tomatoes and lobster meat, take the pan from the heat since you do not want it to boil since the lobster will get ductile otherwise.
Flavor the stew with cognac, salt and cayenne pepper.
Stir down the parsley.
Put the empty lobster shells in a form.
Fill them with the stew and sprinkle over the grated parmesan.
Bake the lobsters in the oven for about 5 minutes.
Serve with a toast or a slice of freshly made bread.

IMGP3079 (530x800)

IMGP3081 (800x526)

4 personer
2 humrar (kokta)
4 schalottenlökar
100 g färska champinjoner
2 tomater (skalade och urkärnade)
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 tsk dijonsenap
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 msk konjak
½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 msk finhackad persilja
1 dl riven parmesan
1 vitlöksklyfta (valfritt)

Sätt ugnen på 275 grader.
Klyv humrarna på längden.
Ta ut köttet och hacka det i stora bitar.
Hur du väljer att göra med klorna är en smaksak.
Vi valde att ta ut köttet ur dem också, men det blir klart mer estetiskt att låta dem sitta kvar på hummern.
Tärna champinjonerna, schalottenlöken och tomaterna fint, pressa vitlöken.
Sätt en låg, vid kastrull på medium värme och fräs löken, champinjonerna och vitlöken i lite smör.
Slå på vinter och låt det koka in.
Tillsätt senapen och mjölet, rör väl.
Häll i grädden och rör till dess att du fått en fin stuvning.
Låt det sjuda samman i 3-5 minuter.
Dra pannan från värmen och tillsätt hummer och tomater.
Det är viktigt att det inte kokar i detta stadiet, eftersom det kommer bidra till att hummerbitarna blir sega.
Smaksätt stuvningen med konjak, salt och cayennepeppar. Rör ner persiljan.
Lägg de tomma hummerskalen i en ugnssäker form.
Fyll dem med stuvningen och strö över riven parmesanost.
Gratinera i ugnen i ca 5 minuter.
Servera med rostat eller nybakat bröd.

IMGP3080 (800x530)

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s