Wooden platter – Plankstek

The day we had a three course menu at home, we did something really delicious for main course. “Plankstek”, I really don’t know the right translation, but if I translate it just the way it is it would be something like wooden steak. Anyway, the whole meal is prepared on a plank and then baked off in the oven for a couple of minutes. It’s really delicious, but it’s a bit tiring to do since it’s a lot of steps, many small things to prepare and it’s hard to get 4 or more planks to be equally burned in the oven at the same time. I don’t do this meal as often as I would like to, just because of that fact, but since it’s really delicious, it’s a perfect meal to spoil your guests with.

IMGP3095 (800x530)

Dagen då vi hade en trerätters middag hemma, när föräldrarna var på besök, så åt vi plankstek till huvudrätt. Det är verkligen supergott men så är det sådär omständligt att göra och det tar minst sagt sin lilla tid. Tack och lov så hade jag hjälpande händer på plats, men trots det så är det lite jobbigt med alla moment som ska göras och kanske värst med ugnen och gratineringen med tanke på att 4 plankor ska bli jämnt färgade. Ja, det är anledningen till varför man inte gör denna rätt så ofta, men det är ju fantastiskt gott och det kanske även är tack vara dessa två saker som det bli en fantastisk rätt att bjuda på när man känner för att skämma bort någon lite extra.

For this you’ll need:
4 wooden planks
Mashed potatoes for 4 people
4 tomatoes
800 g beef (or any other meat you might prefer)
A handful asparagus
Sauce pf your choice (we used mushroom sauce this time)

Put a tomato in one corner of each plank.

Mashed potatoes
About 1 kilo potatoes
Some dollops of butter
A splash of milk/cream
2 egg yolks
Salt and pepper

Boil the potatoes until done.
Mash them up until it’s a pretty smooth mass.
Add butter, milk, egg yolks and season with salt and pepper.
Taste, add more spices if you like.
Put the mashed potatoes in a piping bag and pipe it out around the edges of the planks.

800 g meat, like fillet of beef or tenderloin
Slice the meat into 4 slices.
Fry them in butter and oil until they get a nice browning surface.
If you like them to be medium at the end, pan-fry them rare.
Season with salt and pepper.
Put one slice of meat on each plank.

Asparagus
Pan-fry the asparagus in some butter and season with a pinch of salt.
Lay some asparagus on each plank, beside the meat.
Bake the planks in the middle of the oven for about 5 minutes (or until the mashed potatoes turns golden) in 225 degrees Celsius.

Mushroom sauce
1 cup mushrooms
A dollop of butter
1 cup milk
1 cup cream
Salt and pepper
Thickening
Perhaps some soy for the color

Fry the mushrooms in a sauce pan with the butter.
When they are starting to get some color, season with salt and pepper.
Add milk and cream, let it simmer for a while.
Thicken the sauce to a consistency that you like.
Serve the sauce to the baked planks.

IMGP3098 (800x530)

IMGP3099 (800x505)

Till planksteken behöver du:
4 plankor
800 g kött (vi använde ryggbiff, men det går lika bra med något annat så som kyckling om du hellre vill ha det)
Potatismos till 4 personer
4 tomater
1 knippe sparris
Valfri sås (vi gjorde trattkantarellsås, men det går lika bra med bea eller rödvinssås till exempel)

Lägg en tomat i ett av hörnen på varje planka.

Potatismos
Ca 1 kilo potatis
Några klickar smör
En skvätt mjölk
2 äggulor
Salt och peppar

Koka potatisen klar.
Mosa den till en nästan en slät massa.
Tillsätt smör, äggulor och mjölk, rör om.
Smaka av och krydda med salt och peppar.
Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut potatismoset längs med kanterna på plankorna.

Köttet
Skiva köttet till 4 skivor.
Stek i hälften smör, hälften olja tills det har fått fin färg, salta och peppra.
Vill du att köttet ska bli medium, stek det rare.
Lägg en köttskiva på varje planka.

Sparris
Stek sparrisen i lite smör i en panna.
Salta.
Lägg sedan upp den plankorna.
Gratinerna plankorna ca 5 minuter i ugnen (eller tillsmoset är gyllene) i 225 grader.

Trattkantarellsås
2-3 dl förvällda trattkantareller
En klick smör
Salt och peppar
3 dl mjölk
2 dl grädde
Redning
Soja för färg
Stek kantarellerna i lite smör tills de börjar få färg.
Salta och peppra.
Tillsätt mjölk och grädde och låt det småkoka en stund.
Red såsen till önskad konsistens och servera till de gratinerade plankorna.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s