Semifreddo – Italian ice cream

The last night my parents spent here we made a three course dinner. Since my mother was eager to get the recipe for the desert I decided to post them in reverse order. So, here we go, a really good desert, a bit demanding to make with all the pots that are needed, but simple, delicious and perfect for a warm summer night.
I’ve done some semifreddo before, but this time I went for a new flavor. Grated dark chocolate! That turned out to be just great! If you rather like another kind of chocolate, don’t hesitate, try it!

IMGP3103 (800x527)

Sista kvällen som mina föräldrar spenderade här så åt och lagade vi en trerätters middag. Eftersom min mamma är lite ivrig på att få receptet på efterrätten så har jag valt att presentera middagen i omvänd ordning. Så nu bär det av, en riktigt god dessert, lite jobbig att göra med tanke på alla skålar som behövs, men annars enkel, smaskens och perfekt under en varm sommarkväll.
Jag har gjorde semifreddo förut, men den här gången satsade jag på en ny smaksättning. Riven, mörk choklad! Det blev verkligen hur bra som helst! Om ni hellre vill ha en annan sorts choklad så är det bara att testa!

6-8 portions
4 eggs
1/5 cup + 1/5 cup sugar
1 vanilla bean
4/5 cup cream
1 ¼ cup Greek yoghurt (10 %)
100 g dark chocolate

Grate the chocolate.
Separate the egg yolks from the egg whites.
Place the egg whites in one bowl and the yolks in another.
Split the vanilla in half and scratch out the seeds, add them to the bowl with egg yolks.
Add one 1/5 cup of sugar to the yolks and the other to the whites.
Whip the yolks white and fluffy and the whites to a hard foam.
In a third bowl, whip the cream light and fluffy.
Gently stir down the yoghurt into the cream.
Add the yolks blend to the bowl with cream and yoghurt and gently stir it down as well.
Now, add the whites and the chocolate and stir gently until everything is well blended.
Put in a big jar or pot and let it chill in the freezer for 3-4 hours so it’s half frozen when you serve it.

IMGP3105 (800x530)

6-8 portioner
4 ägg
1/2 + ½ dl socker
1 vaniljstång
2 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
100 g mörk choklad
Riv chokladen.

Dela äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
Dela och skrapa ur vaniljstången, tillsätt fröna till äggulorna.
Lägg ½ dl socker i skålen med äggulor och den andra ½ dl tillsammans med äggvitorna.
Vispa gulorna vita och fluffiga och vitorna till ett hårt skum.
I en tredje skål vispar du grädden fluffig och fin.
Vänd försiktigt ned yoghurten i grädden.
Vänd sedan försiktigt ned ägguleblandningen i gräddblandningen.
Vänd till sist försiktigt ned äggvitorna och chokladen.
Häll smeten i en form eller en stor bunke, täck över och låt den sedan stå i frysen i 3-4 timmar innan servering så att den är halvfryst (semifreddo).

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s