Chicken with couscous – Kyckling med couscous

Today I’ll share a fantastic recipe with you guys! This is a perfect summer meal, fresh and tasty, and the couscous is served cold, which I like during hot summer days. The ingredients are many but don’t be afraid, it isn’t as hard to cook as one might think. Hope you enjoy it!

Idag ska jag dela med mig av en fantastiskt recept till er. Detta är verkligen super bra sommarmat, fräscht och smakfullt och dessutom så serveras couscousen kall, något som jag uppskattar om det är riktigt varmt ute. Även om ingredienslistan är väldigt lång så tycker jag inte att ni ska bli avskräckta, för det är verkligen inte alls så jobbigt att laga detta till middag. Hoppas ni gillart!

IMGP2574 (800x530)

4 portions
Turkey or chicken

450 g chicken breast or turkey breast
½ tbsp. rosemary
150 g feta cheese
1 tsp lemon zest
Salt and pepper

Heat the oven to 175 degrees Celsius.
Cut a little pocket in the chicken or turkey breasts.
Mix rosemary, cheese and zest.
Fill the breast with the mix.
Brown the breast in a pan with olive oil.
Put into an oven form an cook in the oven for about 20-30 minutes (the breast should reach an inner temperature of 68 degrees Celsius for turkey or 72 for chicken)

Couscous
1 cup couscous
1.6 cup chicken broth
1 tbsp. orange zest
1 tbsp. lemon zest
2 zucchinis, grated
2/5 cup sunflower seeds
2/5 cup finely chopped parsley
lemon zest for serving

Bring the broth to boil.
Put the couscous into a sauce pan.
Add the boiling broth and zest.
Put on a lid and let it swell for about 10 minutes.
Pour the couscous over into a big bowl.
Add zucchini, seeds and parsley.
Stir around.

Dressing for the couscous
2 tbsp. olive oil
1/5 cup juice from orange
1 ½ tbsp. juice from lemon
2 tsp honey

Mix together the ingredients for the dressing in a bowl.
Pour over the couscous and stir around.
The couscous is now completely done.

Yoghurt
4/5 cup Turkish yoghurt
½ tsp lemon zest
1 tsp honey

Mix together the ingredients for the yoghurt in a bowl.
Serve with couscous and chicken/turkey.

IMGP2572 (800x530)

4 portioner
Kyckling eller kalkon

450 g kycklingfilé eller kalkonfilé
½ msk rosmarin
150 g fetaost
1 tsk finrivet skal av citron

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop fetaost, rosmarin och citronskal.
Skär en liten ficka i kycklingen/kalkonfilén och fyll med fetamixen.
Bryn filéerna i en panna med lite olivolja.
Kör sedan klart filéerna i ugnen i 20-30 minuter, eller tills du nått en innertemperatur på 68 grader för kalkonen och 72 för kycklingen.

Couscous
2 ½ dl couscous
3 ¾ dl kycklingbuljong
1 msk rivet apelsinskal
1 msk rivet citronskal
2 zucchini, grovrivna
1 dl solrosfrön
1 dl finhackad persilja
rivet citronskal till servering

Koka upp kycklingbuljongen.
Lägg couscous och rivet skal av citron och apelsin i en kastrull.
Häll över buljongen över couscousen, lägg på lock och låt svälla i 10 minuter.
Blanda zucchini, couscous, solrosfrön och persilja i en stor skål.

Dressing till couscousen
2 msk olivolja
½ dl pressad apelsinsaft
1 ½ msk pressad citronsaft
2 tsk honung

Blanda samman ingredienserna i en skål.
Häll dressingen över skålen med couscous och rör om ordentligt.

Yoghurtsås
2 dl turkisk yoghurt
½ tsk rivet citronskal
1 tsk honung

Blanda ingredienserna till såsen i en skål.
Servera såsen med couscousen och kycklingen/kalkonen.

IMGP2573 (800x530)

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s