Boiled salmon with butter tossed vegetables – Kokt lax med smörslungade primörer

During the last days we’ve been trying out a whole bunch of new recipes (finally, I’ve been longing for something new and tasty to tell you about!) and first out to you guys is this one, boiled salmon with butter tossed summer vegetables. It’s pretty easy to cook and it’s a fresh and light meal that’s perfect during the hot summer nights!

Under de senaste dagarna har vi testat en hel hög nya recept (äntligen, jag har sett fram emot att få lite nyheter att dela med er!) och först ut är detta, kokt lax med smörslungade primörer. Det är ganska enkelt att laga och det är verkligen en fräsh och lätt måltid som är perfekt under varma sommarkvällar!

IMGP2568 (800x530)

4 portions
4 portions of salmon
1 kilo fresh potatoes
1 lemon
1 tbsp. white wine vinegar
1 tbsp. salt
Dill stems
4 ¼ cup water
Salt and pepper

Boil the potatoes until soften (with peel left on).
When done, spread them out on an oven tray and crush them slightly with a fork, drizzle over some olive oil and salt.
Cook in the oven for about 25 minutes in 225 degrees Celsius or until they are golden.
Wash and slice the lemon.
Put lemon, vinegar, salt and dill in a big pot with the water.
Let it boil under lid for about 10 minutes.
Put the salmon into the water and let it simmer for about 10 minutes.
Let the salmon get cold in the water if you aren’t to hungry and want to grab one right away!

Butter tossed vegetables
A handful radish
150 g sweet peas
1 tbsp. butter
1 tsp lemon zest

Boil radish and peas for two minutes.
Pour the water away and add butter and zest to the sauce pan. Toss around until the butter has melted over the vegetables.

A cold sauce
4/5 cup sour cream
zest from ½ lemon
1/5 cup finely chopped dill
¼ tsp salt

Mix the above ingredients in a bowl and let it rest in the fridge until it’s time to eat!

IMGP2565 (800x530)

4 portioner
4 laxfiléer
1 kg färskpotatis
1 citron
1 msk vitvinsvinäger
1 msk salt
dillstjälkar
1 liter vatten
Salt och peppar

Koka potatisen mjuk med skalet kvar.
Sprid ut den kokta potatisen på en ugnsplåt och tryck till dem med gaffel så att de går sönder lite lätt.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Ugnsrosta i mitten av ugnen i ca 25 minuter i 225 grader.
Tvätta och skiva citronen.
Lägg den skivade citronen i en kastrull med vinäger, salt, dill och vattnet.
Låt det koka i ca 10 minuter.
Lägg i laxen och låt den sjuda i ca 10 minuter.
Är du inte för ivrig, låt laxen svalna i lagen, men annars är det bara att hugga in direkt.

IMGP2567 (800x530)

Smörslungade primörer
1 knippe rädisor
150 g sockerärtor
1 msk smör
1 tsk rivet citronskal

Koka rädisor och sockerärtor i ca 2 minuter.
Häll av vattnet och tillsätt smör och citronzest.
Slunga runt tills smöret har smält och det är väl blandat.

Kall sås
2 dl gräddfil
rivet skal av ½ citron
½ dl finhackad dill
2 krm salt

Blanda samman alla ingredienserna till såsen och låt den stå kallt tills det är dags att käka!

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s