Raspberry mousse cake – Hallonmoussetårta

30th of April is a really big thing in the city I live (Uppsala). All students go crazy bananas. Starting the day with picnic and champagne in a park, then continuing with more bubbles and rafting in our little river (with homebuilt rafts, yeah, they look like you imagine – mickey mouse, UFO, the moon and everything else between heaven and earth), after that they will probably get some more alcohol, and then it happens – champagnegaloppen – which is best described as all student’s buying and pouring champagne over each other at the same time as they are having (?) a lot of fun on the dance floor. Well, I might be young, but I’ve never found it so amusing getting soaking wet when it’s 10 degrees outside and especially not in champagne…. The smell, ouh. Well, enough of that for now. The important thing is that you can celebrate 30th of April in a more sophisticated way. Which I didn’t do either, I was working, but since I knew a bunch of people who would, I decided to bake them a cake. The result is to be shown below and it got some really good evaluation and a lot of thumbs up!

IMGP2492 (640x446)

Valborg är verkligen en helt egen grej i Uppsala. Det går inte ens att försöka jämföra med det firande som jag är van vid i Blekinge, dvs. gå och titta på brasan. Här går studenterna som ni säkert vet totalt bananas och det pågår från morgon till kväll (för dem som inte har konsumerat för mycket alkohol på en gång, det gäller att planera har jag hört). Det värsta med firandet är väl inte direkt picknicken på morgonen eller forsränningen utan snarare den där hemska champagnegaloppen. Förlåt mig, men jag har aldrig förstått grejen med att bli dyngsur när det är 10 grader ute, och kanske än mindre av champagne… Den där hemska doften, ugh. Men, nog om det, man kan faktiskt fira valborg på mer sofistikerade sätt, vilket jag inte heller gjorde eftersom jag jobbade, men då jag visste ett gäng som skulle göra detta så kunde jag ju inte låta bli att baka en finfin tårta. Resultatet ser ner nedan och ryktet säger att den fick mycket väl godkänt och många tummar upp!

12-15 persons
The bottom
250 g almond paste
125 g room tempered butter
3 eggs

Grate the almond paste.
Stir it together with the butter until you get a nice smooth batter.
Add one egg at the time.
Pour the batter into a form with loose rim.
Bake in the middle of the oven for 10-12 minutes in 180 degrees Celsius.

IMGP2499 (640x424)

The mousse
8 gelatin sheets
2 ½ cup cream
500 g raspberry puree (passed raspberries)
A little more than 1 cup sugar
Zest from 1 lemon
1 ¾ cup yoghurt, 3 %

Put the gelatin sheets in cold water.
Whip the cream.
Mix together passed raspberries, sugar, zest and yoghurt.
Take the gelatin out of the water (don’t squeeze the water out from them).
Take some the raspberry blend and heat it a bit.
Blend it with the gelatin sheets.
When they are completely dissolved, blend it together with the rest of the raspberry blend.
Now gently turn the cream into the raspberry blend.
Pour the batter over the cake bottom and place in the freezer for at least 3 hours.
Place the cake in the fridge 3 hours before serving.

Grate some dark chocolate to sprinkle over the cake and add more berries and flowers if you like.

IMGP2498 (640x424)

12-15 bitar
Tårtbotten

250 g mandelmassa
125 g rumstempererat smör
3 ägg

Riv mandelmassan.
Blanda mandelmassan med smöret och rör tills du har fått en slät smet.
Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
Häll smeten i en springform och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter i 180 grader.

Hallonmoussen
8 gelatinblad
500 g hallonpuré (passerade hallon)
2 ¾ dl socker
rivet skal av 1 citron
4 dl yoghurt, 3 %

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa grädden.
Blanda hallonpurén med socker, citronskal och yoghurt.
Ta lite av hallonblandningen och värm den lite grann.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet, men krama inte ur dem, blanda ner dem i den uppvärmda hallonmixen.
Blanda sedan samman med resterande hallonmix.
Vänd försiktigt ned grädden i hallonmixen.
Häll smeten över tårtbottnen och ställ sedan in tårtan i frysen i minst 3 timmar.
Tina tårtan i kylen 3 timmar innan servering.

Riv mörk choklad och dekorera med den och eventuellt färska bär och blommor.

IMGP2496 (640x424)

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s