Chicken with tomato bulgur and yoghurt – Kyckling med tomatbulgur och yoghurt

Yesterday I made a delicious meal. I love when food is easy and packed with flavors and this recipe is spot on. It’s fresh with all the vegetables and the parsley, it’s got some good proteins from the chicken, good carbs from the bulgur and it’s just a perfect meal if you ask me. Especially now when it’s warmer outside and the sun are shining. I would also like to say that the yoghurt dip and the bulgur will be perfect to all summer barbeque, so don’t miss out!

apr 22 009 (640x424)

Igår gjorde jag en riktig kanon middag. Jag älskar när middagen är enkel och smockfull med smaker och detta recept är verkligen mitt i prick. Det är fräsche med mycket grönsaker och persilja, det har bra protein i kycklingen och finfina kolhydrater från bulgur, en perfekt måltid med andra ord. Särskilt nu när solen har kommit fram och det börjar bli lite härligt väder ute, då tycker jag det är extra gott med fräsch och lätt mat. Jag skulle även vilja passa på att säga att bulgur receptet och yoghurtsåsen är perfekta tillbehör till allt grillat i sommar, så missa inte det!

4 portions
4 chicken breasts
1 tbsp. olive oil
½ tbsp. white wine vinegar
2-3 tbsp. water
1 tsp chili flakes
1 ½ tsp sea salt
1 tsp roughly grated black pepper

Make a nice marinade from the ingredients above (not including the chicken breasts, I think you get that). Put it in a plastic bag with the chicken and let it marinate for as long as you got.
Take the chicken out from the bag and put it on an oven proof form.
Cook until you reach an inner temperature of 72 degrees Celsius, or for about 20 minutes in 200 degrees Celsius.
During the time the chicken is in the oven, prepare the bulgur.

apr 22 005 (640x424)

About 1 cup bulgur

Cook the bulgur according to the instructions on the package.

3-4 tomatoes
3 tbsp. tomato paste
½ tsp salt
A dust of chili powder

Chop the tomatoes finely and then add all of above ingredients to the cooked bulgur. Taste and add additional seasoning like parsley or garlic if you like it even tastier.

For the yoghurt dip
About 500 g Greek yoghurt
2 cloves of garlic, crushed
½ tsp sea salt
A pinch chili flakes
2 tbsp. finely chopped parsley

Mix all of the ingredients above together in a bowl.
Taste and add more salt, garlic or parsley if needed.

Go ahead and enjoy a really nice meal and don’t forget to serve it all with a nice fresh salad on the side.

4 portioner
4 kycklingfiléer
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
2-3 msk vatten
1 tsk chiliflakes
1 ½ tsk flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden (allt utom kycklingen, jag tror ni förstår det). Lägg sedan ner den tillsammans med kycklingen i en påse och låt kycklingen marineras så lång tid som du kan.
Ta upp kycklingen ur påsen och lägg ut dem i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen i 175-200 grader tills du har nått en innertemperatur på 72 grader, eller i ca 20-25 minuter.
Under tiden som kycklingen tillagas, kör på med bulgurn.

apr 22 007 (640x424)

Ca 2 dl bulgur

Koka bulgurn enligt anvisningar på förpackningen.

4 tomater
3 msk tomatpuré
½ tsk salt
En nypa chilipulver

Finhacka tomaterna och blanda sedan samman ovan ingredienser med den kokta bulgurn. Smaka av och tillsätt ev. mer tomatpuré, lite persilja eller kanske vitlök om så önskas.

Yoghurt dippen
500 g grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
1 nypa chiliflakes
2 msk finhackad persilja
½ tsk flingsalt

Blanda samman ovan ingredienser i en skål. Smaka av med salt och persilja.

Njut nu av en riktig finfin måltid och glöm inte bort att servera det hela med en stor skål salad vid sidan om!

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s