Boeuf Borgignon

This is slow food, food that takes several hours to make but also food that is well worth the effort. Of course I’m talking about boeuf borgignon. I won’t rabble a lot about this dish, the only thing I need to say is that it is a stew, packed with flavors and it’s awesome. That’s all.

Detta är riktigt slow food som tar flertalet timmar att laga, men det är också mat som är väl värd mödan. Självklart pratar jag om boeuf borgignon. Jag ska inte rabbla på en massa om denna rätt, det enda jag tänker tillägga är att det är en gryta, full med smak och den är helgrym. Det är allt.

mar 27 006 (640x424)

8-10 portions
1,5 kilo beef, chuck, cut into big chunks
Butter
Salt and pepper
2 carrots
200 g smoked bacon
250 g mushrooms
250 g small onions (in Sweden these are called “steklök” – frying onion)
About 2 bottles of red wine (intense, packed with flavours, preferably from Bourgogne)
1 stock cube
3 bay leafs
2 tsp thyme

Potatoes, mashed potatoes or mashed celeriac for serving as well as boiled, buttered carrots and some parsley for garnishing.

Cut the bacon into pieces. Put it in a hot iron pan and let it “melt” (the fat will melt and this will bring amazing flavors to the stew. Let the pan stay on medium heat.
Peel and chop the carrots into big chunks. Add mushrooms (whole), carrots and peeled onions.
Let it all fry for some minutes so the mushrooms and the onions gets all the nice flavors from the smoked bacon.
During the time, brown the meat in portions in a lot of butter and season with salt and pepper. Add to the bacon mix.
Add wine until everything is covered. Add stock cube, bay leafs and thyme.
Bring to boil and take away the foam.
Lower the heat and let the stew simmer for about 3 hours (or until the meat is so tender that it falls apart).
If you don’t feel like cooking the same day as the guests arrive, make it the day before, it will just get even better after a day in the fridge.

mar 27 004 (640x424)

8-10 portioner
1,5 kilo högrev skuret i bitar
Smör
Salt och peppar
2 morrötter
200 g rökt sidfläsk
250 g champinjoner
250 g steklök
2 flaskor kraftigt, kryddigt rött vin
3 lagerblad
2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning

Potatis, potatismos eller rotsellerimos till servering liksom smörade, kokta morrötter och lite klippt persilja till garnityr.

Börja med att skära sidfläsket i ganska så stora bitar. Hetta upp en gjutjärnsgryta och låt sedan sidfläsket smälta i grytan.
Tillsätt champinjoner, skalad och grovt skivad morot samt skalad steklök, rör runt och låt det sedan stå och fräsa på medium värme i några minuter så att löken och svampen tar upp den goda smaken från sidfläsket.
Under tiden kan du bryna köttet i omgångar i smör, salta och peppra, och lägg sedan ner det i gjutjärnsgrytan.
Häll över vin så att det täcker och tillsätt kryddorna och buljongtärningen.
Låt grytan koka upp och skumma av.
Sänk sedan värmen till låg och låt grytan stå och puttra i ca 3 timmar eller till dess att köttet är så mört så att det faller isär.
Vill du göra grytan dagen innan servering så gör du det med fördel då smakerna kommer utvecklas än mer efter ett dygn i kylen.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s