Plankstek

Plankstek – can’t find the English word for this? Anyway, it’s a really good weekend dish! It feels luxurious and it got that little extra that you crave for on a Friday or Saturday evening. It’s also, you might not think so but it is, really easy to make! The hardest thing is to make the potato mash and to pipe it out, that’s how hard it gets. Ok, you might want to do your own sauce (in this case a béarnaise), but if you doesn’t (like me) it’s just a piece of cake to wrap this up for dinner! Enjoy!

Plankstek, lyxigare kan det knappast bli och det är väl precis det man är ute efter en fredag eller lördagskväll. Dessutom är det faktiskt fantastiskt enkelt att göra. Det svåraste är att göra potatismoset och spritsa ut den, givet att du inte väljer att göra en hemslagen bea, vilket det inte blev i vårt fall (körde på Rydbergs på påse, tillräckligt god för mig en fredagskväll!). Så våga satsa på detta i helgen, väldigt enkelt och måste jag ens säga att det är gott? Håll till godo!

mar 23 022 (640x424)

Plankstek – 2 persons
400 g meat – I used a rib loin
Butter and oil
Salt and pepper

2 tomatoes
Asparagus

about 500 g potatoes
¼ cup cream
A big dollop of butter
2 egg yolks
Salt and pepper

Peal and boil the potatoes until done. Mash them up and add the rest of the ingredients. Taste and season with salt and pepper until you’re pleased.
Pipe the mashed potatoes out on a wooden plank.
Fry the meat on high heat in half butter, half oil. Season with salt and pepper.
Cook it lighter than you want it, if you like it to become medium, cook it rare/medium, would you like it well done, cook it medium.
Place the meat on the wooden plank.
Add tomato and asparagus and then place the plank in the middle of the oven.
Cook it for about 10 minutes in 180-200 degrees Celsius. The potatoes should get golden.
Serve with a big dollop of béarnaise.

mar 23 023 (640x424)

Plankstek – 2 personer
400 g nötkött – jag använde mig av ryggbiff med oxfilé eller entrecote funkar också bra!
Olivolja och smör
Salt och peppar

2 tomater
Sparris

Ca 500 g potatis
En stor klick smör
½-1 dl grädde
2 äggulor
Salt och peppar

Skala och koka potatisen tills den är klar. Mosa den och tillsätt de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa ut moset på plankorna.
Stek köttet på hög värme i hälften olja, hälften smör. Salta och peppra.
Tänk på att köra köttet kortare tid än så du önskar det. Dvs. om du vill ha det medium, kör det till rare/medium, vill du ha det well done, kör det till medium.
Lägg köttet på plankorna tillsammans med tomater och sparris.
Gratinera i ugnen i 180-200 grader i ca 10 minuter eller tills potatisen är gyllene.
Servera med en rejäl klick bea!

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s