Semlor

Tomorrow it’s the traditional “fettisdagen” (fat day) in Sweden. This is equal to having a semla to you afternoon coffee. A semla, for those of you who don’t know what it is, is a traditional bun made from ordinary bun dough, split in half, filled with almond paste and whipped cream and powdered with icing sugar on top. Either you like this little thing or you don’t. To be honest, it’s not my favorite. It’s pretty easy to feel a bit sick after eating one if you ask me, so to make that problem go I did mine pretty small this year. But, one thing to remember, if you’re like me, not to found of what you put inside the bun, is that the bun itself is really good! I guess that I’ll rather go with plain bun this afternoon, but who knows, maybe I feel like getting the whole fettisdagen experience today?

mars 03 016 (640x424)

Imorgon är det då äntligen dags för fettisdagen! Väldans sent den hamnade i år om ni frågar mig. Hur som är jag väl själv inget fan av semlor, men jag älskar ju att baka så jag passade på att bjuda sambons kollegor på semlor idag, dagen innan fettisdagen, då jag jobbar imorgon. Hur som helst så är själva bullen ändå helt fantastiskt god och chansen är väl ganska stor att det blir en helt naturell för min del, men med tanke på att detta recept kommer från min vetedegs guru, Heléne Johansson – Sötebröd, så tror jag allt att jag med hull och hår vågar rekommendera er att baka era semlor efter så här om ni känner för att lyxa till det lite extra imorgon. Har ni själva några bra recept eller varianter på semlor?

50 buns
75 g yeast
500 g cold milk
1200 g flour
200 g sugar
150 g room tempered butter
20 g crushed cardamom
5 g salt

1 egg

Dissolve the yeast in the milk and add the rest of the ingredients.
Work the dough in a machine for 12-15 minutes, 15-20 minutes by hand.
Let the dough rest for 10 minutes.
Split the dough into 50 small pieces.
Roll them to nice round buns and put them on an oven tray covered with grease proof paper.
Let the buns ferment for about 1 hour.
Bake the buns in the oven for about 8-12 minutes in 225 degrees Celsius, or until golden.
Brush the buns with beaten egg as soon as you take them out of the oven.
Let them cool on the oven tray and put the once you won’t eat today in the freezer.

mars 03 017 (640x418)

Filling
250 g grated almond paste (chops?)
50 g room tempered butter
100 g icing sugar
1 drop of bitter almond oil
15 g vanilla sugar
50 g finely chopped almonds

Whipped cream – about 100 g cream for 4 buns

Cut the lid of the buns.
Blend together all the ingredients to the filling in a bowl.
Put a tablespoon of the filling on each bun and then pipe over the cream.
Put the lid back on the bun (on top of the cream) and powder some icing sugar over the freshly baked semla.

mars 03 018 (424x640)

50 semlor
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g socker
150 g rumstempererat smör
20 g stötta kardemummakärnor
5 g salt

1 ägg

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 12-15 minuter i maskin.
Låt degen vila i 10 minuter.
Dela degen i 50 bitar och rulla varje bit till en lite bulle.
Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
Låt bullarna jäsa i ca 1 timme.
Baka bullarna i 8-12 minuter, eller tills de är gyllene, i 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg så fort du tagit ut dem ut ugnen.
Låt dem svalna på plåten och frys in de bullarna som du inte tänk göra semlor på direkt.

Fyllning
250 g riven mandelmassa
50 g rumstempererat smör
100 g florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 g vaniljsocker
50 g finhackade mandlar

Vispad grädde – ca 100 g grädde till 4 bullar

Skär av locken från bullarna.
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Lägg ca 1 msk fyllning på varje bulle och spritsa grädden ovanpå.
Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s