Dumplings

At first, I’m a rookie. I’ve never cooked dumplings before and actually never eaten them either, so it felt a bit like jumping off a cliff to be honest, when I decided to make it for dinner. Anyhow, since I don’t know how an amazing dumpling should taste or feel like I didn’t had much to compare with but the important thing is that both me and my boyfriend found these little lumps very delicate! If you ever thought about making your own dumplings I highly recommend you to do it! It wasn’t hard at all, very easy to be honest, but a bit time consuming. So go home and make some dumplings to your family! They are delicious!

feb 19 016 (640x424)

Till att börja med så är jag en ren och skär rookie på det här. Jag har aldrig lagar dumplings tidigare och heller inte ätit det, så det kändes lite som att hoppa ut för en klippa när jag bestämde mig för att laga dumplings till middag. Hur som haver, eftersom jag inte vet varken hur en dumplings ska se ut, smaka eller vilken konsistens den ska ha så hade jag inte mycket att jämföra med, men det jag kan säga är att både jag och sambon tyckte att det var urgott! Om ni har funderat på att laga dumplings hemma så rekommenderar jag verkligen er att göra det! Det var inte svårt alls, bara lite tidskrävande, men det var värt det! De är verkligen utsökta så våga testa!

16 dumplings

The dough
Barely 2 cups of flour
4/5 cup water

Pour the flour into a bowl and make a little hole in the middle. Pour some of the water in it and stir, add the rest of the water in portions and stir in between. Continue until you got a nice dough that doesn’t stick to your hands. Put a wet towel over the dough and let it rest in the fridge while you continue with the stuffing.

feb 19 002 (640x424)

The stuffing
300 g minced pork meat
4 inches of leek, finely sliced
1 clove of garlic, finely chopped
1 red chili fruit, finely chopped
2 tbsp. soy sauce
1 tbsp. sesame oil
salt and pepper

Put all ingredients into a bowl and stir around until it’s all mixed up.

To make the dumplings
Take the dough out of the fridge and work it with your hands for about 5 minutes
Split the dough into 4 parts.
Roll out one piece of dough at the time to a thin platter. Print out 4 circles (about 3-4 inches wide) from each platter.
Put about 2 tbsp. of stuffing on each platter and then fold the dough over to seal the little lump. Squeeze the edges to make them bind.
Take a big sauce pan and fill it up with water. Bring to boil.
Put some of the dumplings into the water (not to many at the same time). When they’re floating, let them boil for another 6 minutes.
Take the dumplings out of the water and eat them just the way they are, with some chili sauce and soy sauce or fry them for a minute in some olive oil to get them crunchy, we liked them best fried.

feb 19 008 (640x424)

feb 19 009 (640x424)

Degen
4 ½ dl vetemjöl
2 dl vatten

Häll vetemjölet i en bunke och gör ett hål i mitten. Häll i lite av vattnet i hålet och rör om. Fortsätt proceduren och tillsätt vattnet portionsvis mellan omrörningarna. Degen ska bli ganska fast och inte klibba. När degen är klar lägg en blöt handduk över den och ställ in den i kylen medan du gör fyllningen.

feb 19 001 (640x424)

Fyllningen
300 g fläskfärs
10 cm purjolök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 msk soja
1 msk sesamolja
Salt och peppar

Lägg alla ingredienserna i en bunke och rör om tills det är väl blandat.

Gör dumplingsen
Ta ut degen ur kylen och knåda den för hand i ca 5 minuter.
Dela degen i 4 delar.
Kavla ut en del i taget till en tunn platta och stansa ut 4 cirklar (ca 9 cm i diametern).
Lägg ca 2 msk fyllning på varje cirkel och vik sedan ihop dumplingsen.
Nyp ihop kanterna så att de håller tätt.
Koka upp en stor gryta med vatten.
Lägg ner några dumplings i taget i det kokande vattnet.
När dumplingsen flyter upp till ytan, låt dem koka i ytterligare 6 minuter.
Ta upp dumplingsen med hålslev och servera dem kokta med lite soja och sweet chili sås, eller stek dem hastigt i lite olja för att få en knaprig yta, det tyckte vi var allra godast!

feb 19 007 (640x424)

feb 19 015 (640x424)

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s