Pyttipanna

Hi! Let’s start this week with some of the best things I know, ”pyttipanna”, which can be described in this way: toss everything you got at home, chopped into small pieces, in a pan and then serve with some beetroots and fried eggs. Just as simple as that!
Pyttipanna is the perfect meal to make when you got some leftovers that you don’t know how to get rid of. Let’s say that you made a Sunday roast and now you got some slices left, or that you like me, found some sausages in the freezer that it’s more than about time to consume, or maybe you got some nice sirloin steak over since Fridays nice dinner! Just take whatever you got and cut it all into small pieces, add some potatoes, carrots, onion and some other vegetables that you can find in you fridge and then you got a lovely meal. Easy as that!

feb 13 005 (640x424)

Hej på er! Låt oss starta den här veckan med något av det bästa jag vet, pyttipanna. Det är verkligen perfekt att slänga ihop när man har lite av varje i kylen men ändå inga kompletta matlådor. Just den här gången hittade jag några stakars små grillkorvar i frysen som jag kände att det var dags att förbruka, men det går lika bra att använda sig av allt från överbliven falukorv till de där skivorna som blev kvar av söndagssteken eller kanske den där skivan ryggbiff som blev över från fredagskvällen. Jag brukar alltid använda samma bas, lök, potatis och morrötter. Sen fyller jag på med det kött som finns för dagen och kanske lite andra grönsaker som ligger och blir trötta i kylskåpet. Perfekt sätt att ta vara på all mat och sjudundrandes gott också!

Use what you got at home, this is what I got for the day:
10 potatoes
3 carrots
1 onion
8 sausages
Eggs and pickled beetroots

Cut everything into small pieces and fry it in some butter for 5-10 minutes. To get it all done I usually pour my pyttipanna into a big form and then let it cook in the oven for about 15-20 minutes in 200 degrees Celsius. During the time you can set the table and fry your eggs. Serve and enjoy a lovely meal for your stomach, wallet and the environment.

feb 13 009 (640x424)

Använd det som du har hemma, så här löd ingredienslistan för mig denna gång:
10 potatisar
3 morötter
1 gul lök
8 korvar
Ägg och inlagda rödbetor

Hacka allt till småbitar och stek det i lite smör i 5-10 minuter. För att få allt genomstekt (och potatis och morötter mjuka) så brukar jag hälla över pytten i en ugnsform och köra den klart i ugnen i ca 15-20 minuter i 200 grader. Under tiden kan man duka bordet och steka äggen! Servera och njut av en måltid som gör magen glad och som dessutom är bra både för miljön och plånboken.

One thought on “Pyttipanna

  1. Pingback: Leftover meal – Pyttipanna | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s