Fish gratin – Fiskgratäng

Fish is healthy and even though we know this we eat way too little. We’re pretty good on getting salmon into our weekly dinner plans, but when it comes to other sorts of fish it’s more of a rarity. To conquer this problem we often make fish gratin. It’s easy to make, can be flavored in an enormous amounts of ways and you can use whatever sort of fish you find. This time I made a lemon sauce for the gratin and it turned out really good. We will definitely make this one again!

Fisk är hälsosamt och även om vi alla är medvetna om detta så äter vi allt för lite av den här finfina proteinkällan. Vi är ganska bra på att få in rätter med lax i våra veckomenyer, men när det gäller annan sorts fisk så är det betydligt sämre. Ett sätt att få bukt på det här problemet är att göra fiskgratäng. Det är enkelt att laga och det kan smaksättas på otroligt många sätt och dessutom så kan du använda i princip vilken sorts fisk som helst. Den här gången gjorde jag en fiskgratäng med en citronsås och det blev underbart gott! Vi kommer definitivit att göra om det här.

feb 13 003 (640x424)

4 portions
400 g fish

10 medium sized potatoes
1 egg
2/5 cup milk
2 dollops of butter
Salt and pepper

1 cup milk
1/3 cup cream
1 stock cube (fish flavored)
Salt and pepper
Thickening
Juice from ½ lemon

Peal and boil the potatoes until done. Mash them and add milk, butter and seasoning. Mix well. When you are pleased with the flavors, add the egg and stir around.

Pour milk and cream into a sauce pan. Add salt, pepper and stock cube. Bring to boil, thicken pretty much. Now, take the sauce pan away from the heat and then add lemon juice (little by little) until you’re pleased with the level of sourness.

Take a form and place the mashed potatoes around the sides. Place the fish in the middle of the mashed potatoes and then pour over the sauce. Cook in the oven for about 20 minutes in 225 degrees Celsius.

feb 13 001 (640x406)

4 portioner
400 g fisk

10 medelstora potatisar
1 dl mjölk
2 stora klicka smör
1 ägg
Salt och peppar

5 dl mjölk
1 ½ dl grädde
1 fiskbuljongtärning
Salt och peppar
Redning
Juice från ½ citron

Skala och koka potatisarna tills de är klara. Mosa sedan potatisen och tillsätt mjölk, smör och kryddor. Blanda sist i ägget.

Koka upp mjölk, grädde, buljong, salt och peppar. Smaka av och red sedan såsen ganska ordentligt. Tillsätt citronjuicen i små mängder och smaka av emellan för att nå en lagom syra.

Sprid ut potatismoset längs med kanterna i en form. Lägg fisken i mitten och häll sedan över såsen. Baka gratängen i ungen i ca 20 minuter i 225 grader.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s