Banana cake with butterscotch cream – Banan tårta med smörkolakräm

I’ve been thinking about this post a lot. This is the most demanding cake I’ve ever made and even I, who love challenges in the kitchen, found this almost a bit too extreme to be honest. But, since the cake also is one of the best I’ve ever eaten I thought that I’ll tell you about it anyway, with hands up for the fact that it isn’t easy to make!

This recipe comes from one of my favorite kings in the kitchen, Roy Fares and his book “Unites States of Cakes”. I will recommend you to bake this big thing during a day when you got a lot of time and no pressure to finish soon. You’ll have to use an enormous amount of bowls and three spring forms for the bottoms, so it’s a bit demanding to be honest. But, the taste is amazing and I really couldn’t control myself while eating, it’s hard not to take another slice! So is it worth the effort, absolutely!

feb 10 010 (640x389)

Jag har tänkt ganska mycket på om jag skulle posta det här inlägget eller inte. Detta kan ha varit en av de mest krävande tårtorna som jag någonsin gjort och då ska jag tillägga att jag älskar utmaningar i köket, men detta kan nästan ha varit lite väl bra. Men, eftersom tårtan också är en av de absolut godaste jag någonsin ätit så kände jag att jag ändå ville dela med mig av den, men med ett varningens finger för att den inte är så lätt att baka.

Receptet på en här tårtan kommer från en av mina favorit konditorer, Roy Fares och hans bok ”United States of Cakes”. Jag rekommenderar er att ha gott om tid och inte massa annat inplanerat när ni ska baka den här. Du kommer behöva en enorm mängd skålar och hela tre springformar för bottnarna, så ja, det kräver sitt så att säga. Men, smaken är verkligen fantastiskt och jag kunde inte riktigt kontrollera mig själv när den stor där framför mig, det är svårt att inte ta en bit till. Så är den värd jobbet, absolut!

feb 10 011 (366x640)

Ingredients for the cake bases
4 ripe bananas
10 g juice and zest from half a lemon
460 g flour
10 g bicarbonate
10 g vanilla sugar
300 g milk
8 g white wine vinegar
180 room tempered butter
470 g sugar
165 g eggs (about 3 room tempered eggs)

Ingredients for the butterscotch cream
750 g unsalted, room tempered butter
150 g egg white (4)
100 g water
300 g sugar
800 g dulce de leche, 2 cans

feb 10 012 (640x424)

The cake bases
Heat the oven to 140 degrees Celsius.
Butter three spring forms and cover the bottoms with greaseproof paper.
Mash the bananas and add lemon juice and zest I one bowl.
In another bowl, mix flour, bicarbonate and vanilla sugar.
In a third bowl, mix milk and vinegar.
In a forth bowl, whip butter and sugar fluffy.
Now, we use the forth bowl, with butter and sugar for the following steps.
Add one egg at the time to the butter blend.
Add the dry ingredients and the milk blend in rounds.
Add the banans and mix well.
Now you got all ingredients in one bowl and the batter is done.
Portion the batter in the three spring forms and then bake them for about 40 minutes. They should be completely done, so make sure that they aren’t gooey in the middle when you take them out of the oven.
Let the bases rest until they are cold.

The butterscotch cream
Whip the butter fluffy in a bowl.
Whip the egg whites to hard foam in another bowl.
Boil together water and sugar in a sauce pan until it reaches a temperature of 121 degrees Celsius.
Pour the sugar blend, in a thin spout, immediately into the egg whites while whipping them really fast (use the highest speed on your machine).
Continue to whip the egg whites on medium speed until the mixture is cold.
Add the butter in portions.
Add the dulce de leche and stir around until you get a smooth mix.

Construction
Gently separate the banana bases from the forms. Place one of the bases on a serving platter and then spread out some butterscotch cream on top. Place the second base on top of the first one and spread out a layer of butterscotch cream on that one as well. Place the last base on top of the two others and then spread out a thin layer of butterscotch cream over the whole cake.
With the rest of the butterscotch cream, pipe the cake in your favorite way.

Tårtbottnar
4 bananer
10 g citronsaft och zest från ½ citron
460 g vetemjöl
10 g bikarbonat
10 g vaniljsocker
300 g rumsvarm mjölk
8 g vitvinsvinäger
180 g rumstempererat smör
470 g strösocker
165 g ägg, rumsvarma (ca 3 stycken)

Smörkolakräm
750 g rumstempererat, osaltat smör
150 g äggvita (ca 4 st)
100 g vatten
300 g socker
800 g dulce de leche (2 burkar)

feb 10 013 (640x424)

Hur man gör tårtbottnarna
Sätt ugnen på 140 grader.
Smöra 3 springformar och lägg bakplåtspapper på bottnarna.
Mosa bananerna och blanda dem med citronsaft och zest i en bunke.
I en andra bunke blandar du mjöl, bikarbonat och vaniljsocker.
I en tredje bunke blandar du mjölk och vitvinsvinäger.
I en fjärde bunke blandar du smör och socker fluffigt.
Nu använder vi den fjärde bunken, den med smör och socker, att blanda ner alltsammans i.
Tillsätt ett ägg i taget till smörblandningen.
Vispa ner de torra ingredienserna i omgångar och varva med mjölkblandningen.
Tillsätt bananerna och blanda väl.
Nu är smeten till bottnarna klar.
Fördela smeten jämnt i de tre springformarna och grädda dem sedan i ca 40 minuter. Se till så att de är genomgräddade när du tar ut dem, de ska vara helt torra och inte kladdiga i mitten, i så fall får du låta dem gå några minuter till.
Låt bottnarna svalna.

Smörkolakrämen
Vispa smöret fluffigt i en bunke.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en annan bunke.
Koka upp socker och vatten i en kastrull till 121 grader.
Tillsätt sockerlagen till äggvitorna i en tunn stråle direkt under kraftig vispning (använd högsta hastigheten på din bakmaskin).
Fortsätt ni vispa marängen på medelhastighet till dess att den har svalnat helt.
Rör ner smöret i omgångar.
Tillsätt dulce de lechen och rör tills du har fått en jämn smet.

Konstruktion
Ta försiktigt loss bottnarna från formarna. Placera en av bottnarna på ett tårtfat och varva sedan smörkräm och bottnar. När den sista tårtbottnen är på plats, täck tårtan med ett tunt lager smörkräm.
Den smörkrämen som du har kvar nu spritsar du tårtan med. Spritsa precis som du själv vill.

4 thoughts on “Banana cake with butterscotch cream – Banan tårta med smörkolakräm

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s