Risotto with parsley and pancetta – Risotto med persilja och pancetta

Hi all! Hope you had a great weekend, mine was chill and lazy, just what I wanted. The weekend was so lazy that I felt like cooking this meal up for us to lunch on Saturday, which isn’t the case an ordinary Saturday when we often keep ourselves satisfied with leftovers. Anyhow, risotto is a really simple meal to make and it’s also very time efficient and cheap! I love risotto and right now I’m in a period when I can’t get enough of it! If you haven’t tried to make a risotto at home before I think it’s about time since it’s such a great meal, both when you’re out of time and money. And then of course, it’s deadly delicious!

Hej på er! Hoppas att ni har haft en riktigt härlig helg! Min var verkligen lugn och avslappnat, precis som jag ville ha det. Det var till och med så lugnt att jag lagade oss en risotto till lunch i lördags, vilket inte tillhör vanligheterna då det annars brukar bli rester just till lunchen. Hur som är risotto verkligen en enkel rätt att göra, både tidseffektiv och billig. Jag älskar risotto och just nu har jag snöat in på det totalt och kan inte få nog av det. Om ni inte har testat att laga risotto än så är det på tiden att göra det nu eftersom det verkligen är en toppenrätt, både vad det gäller tid och pengar. Och sedan är det förstås galet gott också!

feb 10 001 (640x424)

4 portions
4 ½ cup vegetable stock
olive oil
1 onion, chopped
300 g risotto rice
½ cup white wine
4 tbsp. parsley
80 g pancetta
A dollop of butter
2/5 cup grated parmesan
Salt and pepper

Heat the stock and let it simmer during your cooking.
Put a big sauce pan on low heat and add some olive oil. Fry the onion and half of the parsley gently for about 10 minutes, till it’s soft and shiny.
Put the heat on medium and add the rice and a pinch of salt. Stir around for about 2 minutes. This will help the rice to take up all the nice flavors and give it a nutty flavor. Add the wine and stir until it’s all gone into the rice. Add the pancetta at this time.
Now, add the stock, ladle by ladle. It’s important to let the rice suck up every ladle before adding the next one. This will take 15-20 minutes but make sure that the rice is al dente. When you add the last ladle of stock the risotto will be pretty loose. This doesn’t do anything since it will settle after a while. Take the sauce pan from the heat and add butter, parmesan and season with some salt and pepper.

feb 10 006 (424x640)

4 portioner
1 liter grönsaksbuljong
Olivolja
1 hackad gul lök
300 g risotto ris
1 ¼ dl vitt vin
4 msk persilja
80 g pancetta
en klick smör
1 dl riven permesanost
Salt och peppar

Häll buljongen i en kastrull och låt den småkoka under hela matlagningen.
Ställ en stor kastrull på låg värme och tillsätt en stor skvätt olivolja, den hackade löken och hälften av persiljan. Stek i ca 10 minuter, till dess att allt är mjuk och glansig.
Hög värmen till medel och tillsätt risottoriset. Rör om hela tiden i ca 2 minuter så att riset verkligen får suga upp all smak samtidigt som det får en härlig nötig arom. Slå sedan på vinet och låt det koka in i riset under omrörning. Tillsätt även nu pancettan.
Slå nu på buljongen, slev för slev. Det är viktigt att varje slev buljong får koka in i riset innan nästa tillsätts. Det tar ca 15-20 minuter att tillsätta alla buljongen, men se till så att riset fortfarande är lite al dente mot slutet. Det gör inget om risotton är lite simmig när du tillsatt sista sleven buljong eftersom den kommer sätta sig efter en liten stund. Nu kan du dra kastrullen från plattan och tillsätta smör, parmesan och smaka av med salt och peppar.

2 thoughts on “Risotto with parsley and pancetta – Risotto med persilja och pancetta

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s