Spinach rice with pork fillet – Spenatris med fläskfilé

This week my mind has been pretty occupied with thoughts of vacation and traveling. My mind has taken me to all parts of the world which also reflects itself in the food we are eating at home this week. To start with I went back to Crete and Chania, where we got ourselves some beautiful food memories. We ate something called spinach rice at the island, which was something of the most delicious things I’ve eaten. I’ve tried to copy this dish, and it is indeed good but I’m not quite making it as good as the Greeks. Maybe there is someone out there who got a great recipe of this dish? Please, tell me about it!

Den här veckan har mina tankar ockuperats av drömmar om resor och ledighet. Mina tankar har tagit mig till världens alla hörn, något som också avspeglas i min matlagning här hemma. Till att börja med så har jag tänkt på Kreta och vår resa till Chania, där vi fick en väldig massa smakminnen. På ön åt vi bland annat något som kallas för spenatris och som kan ha varit något av det godaste jag har smakat på. Jag har försökt att kopiera denna rätt hemma och visst blir det bra, men inte alls i klass med den som grekerna gjorde. Kanske är det någon av er som känner igen rätten och sitter på ett kanonrecept? Snälla berätta för mig i så fall!

feb 05 017 (640x424)

4 portions
3 spring onions
1 onion
500 g spinch, fresh
1 handful dill
2 tomatoes
1 ¼ cup water
4/5 cup rice
Salt and pepper

Finely chop the onions and fry it in some olive oil in a BIG sauce pan. Chop the rest of the vegetables and put them in the pan as well. Add water, salt and pepper and let it come to boil. Add the rice and let it simmer until the water is gone. Serve with some nice meat or just with a lemon on the side.

4 portioner
3 vårlökar
1 gul lök
500 g färsk spenat
1 handfull dill
2 tomater
3 dl vatten
2 dl matris
salt och peppar

Finhacka löken och fräs den i lite olivolja i en STOR kastrull. Hacka resten av grönsakerna och lägg ner dem i kastrullen. Tillsätt vatten, salt och peppar och låt det koka upp. Tillsätt riset och låt blandningen sjuda med lock på tills allt vatten är borta. Servera med lite kött eller bara med en citron vid sidan.

feb 05 015 (640x424)

For meat I used one fillet of pork, which I marinated in:
1 tbsp. olive oil
1 tbsp. red wine vinegar
½ tbsp. lemon juice
2 tsp dried oregano
2 tsp dried menthe
2 tsp dried thyme
1 tsp salt
1 tsp pepper
1 crushed clove of garlic

Let the meat marinate for at least 1 hour (if you got the time, otherwise, just spread the marinade over the meat and the cook it). Cook in the in 225 degrees Celsius in the oven until you reach an inner temperature of 70 degrees Celsius.

Jag serverade fläskfilé till riset vilken jag marinerade i:
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ msk pressad citron
2 tsk oregano
2 tsk timjan
2 tsk mynta
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 pressad vitlöksklyfta

Låt köttet marineras i minst 1 timme (om du har tid, annars är det bara att pensla fläskfilén och sedan tillaga den). Tillaga fläskfilén i ugnen i 225 grader tills du har nått en innertemperatur på 70 grader.

One thought on “Spinach rice with pork fillet – Spenatris med fläskfilé

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s