Kebab

Hi guys, hope you’re having a great day! I’m busy with work and funny commitments, and of course, food! Today I’ll give you a recipe of homemade kebab, which is something that you got to give a little time to be able to pull off. It’s super easy and quick to make the kebab itself, but it’s the time it has to spend in the oven that’s a bit tricky if you’re away at work all day long. It might be a better dish for the weekends, or days when you’re free, since it needs to get the time in the oven, about four hours.
I love to make my own kebab since I can decide the seasoning by myself and then I like the healthy side of it. Since you know what meat you’re using, and then decide to either fry it in a pan with butter or on an oven tray without any extra fat, you know exactly what’s in it and that it isn’t as bad as the ones you can buy at your street corner. If you choose to serve it with a fresh yoghurt dip as well as a nice salad you got a real killer meal when it comes to health, without giving up all the delicious taste! So for you guys who wants to be healthier, and to you guys who just want a delicious meal, this is it!

jan 20 023 (640x424)

Hej på er, hoppas att ni har en riktig kanon dag! Jag har fullt upp med jobb och lite roliga åtagande, och så självklart, matlagning! Idag ska jag dela med mig av ett recept på kebab, som är något som man måste avsätta lite extra tid för att slänga ihop. Det är väldigt enkelt och tar inte alls lång tid att göra själva kebaben i sig, utan det är tiden som den ska spendera i ugnen som är det som ställer till det. Det kan till och med vara så att detta är en rätt som är mer lämpad att laga på helgerna eller dagar som du är ledig eftersom det behöver hela timmar i ugnen. Jag älskar verkligen att göra min egna kebab eftersom jag då får välja smaksättningen helt själv likväl som jag tycker om de hälsosamma aspekterna i rätten. Du vet vilket kött du använder, liksom att du kan välja att antingen steka till kebaben i ugnen eller i en stekpanna med smör, något som därmed påverka kalorimängden, något som inte är lika enkelt att ta reda på när det gäller kebaben som du kan köpa på kvartershaket. Om du dessutom väljer att servera kebaben tillsammans med en fräsch youghurtdipp och en härlig sallad så har du en riktigt suverän måltid! Så till er som vill ha en hälsosam fortsättning på det nya året, likväl som ni som är ute efter något riktigt smaskens, här är det!

5 portions
1 kilo minced meat (I used minced beef)
1 egg
About:
1 tbsp. onion powder
1 tbsp. salt
½ tbsp. paprika powder
1 tbsp. cumin
½ tbsp. cayenne pepper

If you rather like another kind of seasoning go ahead and I would almost recommend you to take more seasoning than I’m proposing above, since it’s just more delicious with a richer taste! Don’t be shy!

Put all ingredients into a bowl and mix it all up with your hands until the seasoning is well blended into the meat. Make a big loaf and put it on aluminum foil. Roll in really tight in the foil, and leave the ends open. Put the loaf on an oven tray (the open ends will make sure that the kebab can release unnecessary fat and moisture, which is why you need to place it on an oven tray). Bake the kebab in the middle of the oven for about 4 hours in 100 degrees Celsius.

Let the kebab chill for a while (until cold). Slice it into thin slices and fry the slices in a pan with butter until browned or spread them out on an oven tray and cook them for just some minutes on really high temperature in the oven (about 225-250 degrees Celsius), until slightly browned. Serve you kebab with pita bread, salad and a nice yoghurt dip of your choice.

5 portioner
1 kilo nötfärs
1 ägg
Ca:
1 msk lökpulver
1 msk salt
1 msk spiskummin
½ msk paprikapulver
½ msk cayennepeppar

Om du hellre vill ha en annan smaksättning så kör på det! Men våga ta i ordentligt med kryddorna för det är verkligen gott om du får mycket smak på kebaben!

Blanda alla ingredienserna i en stor skål tills kryddblandningen är jämn fördelad i smeten. Forma smeten till en stor, jämn limpa och rulla sedan in den tajt i aluminiumfolie. Låt ändarna vara öppna och placera sedan kebaben på en ugnsplåt (de öppna ändarna kommer låta kebaben avge överflödigt fett och vätska, vilket är varför den måste placeras på en plåt). Baka kebaben i mitten av ugnen i 4 timmar på 100 grader.

Låt kebaben svalna och skär sedan upp den i väldigt tunna skivor/remsor. Stek remsorna i lite smör i en stekpanna tills de har fått en härlig brynt yta eller sprid ut dem på en ugnsplåt och ugnsstek dem i några minuter på riktigt hög temperatur (225-250 grader) tills de är gyllene. Servera kebaben med pita bröd, salad och en yoghurt dip du tycker om.

2 thoughts on “Kebab

  1. Pingback: » DortheaAkhurs fjällräven jacka greenland RubinYhp | Eye Opening Literature

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s