Focaccia

All good with you! I’m feeling great at the moment. Got a lot of plans for the next weeks to come and tomorrow is a day packed with nice things like board meeting and massage. Anyway, to get back to the topic food, this is a focaccia. I really haven’t tried to bake one before but decided that it was about time! I had some stomach pain over the fact that it could turn out in a way that I wouldn’t like, but to my relief this was just perfect. Actually one of the best focaccias I ever had! That isn’t bad since I’m pretty particular about tastes and textures, so if you ever wanted to make a good homemade focaccia, this is absolutely the recipe to follow to be guaranteed a success.

jan 13 034 (640x424)

Allt bra med er? Jag mår toppen för tillfället. Har en hel del planer för veckorna som kommer och imorgon har jag massor med roliga saker på schemat så som styrelsemöte och massage. Hur som helst, för att ta oss tillbaka till ämnet mat, så har ni här en alldeles underbar focaccia. Jag har aldrig testat att baka någon på egen hand innan, så jag kände att det var dags nu, fast jag måste erkänna att jag var mer än lite nervös över att slutresultatet kanske inte alls skulle bli vad jag önskade. Oron var dock helt obefogad eftersom den blev helt underbar! Faktiskt en av de godaste jag någonsin smakat och det är inte illa alls med tanke på hur kräsen jag är när det gäller smak och konsistens. Så om ni funderar på att göra en hemgjord focaccia så är detta receptet ni ska köra på för att få ett garanterat bra resultat!

Bread for 6 persons (side dish)
25 g yeast
1 ¼ cups water
1/5 cup olive oil
1 tbsp sea salt
1 ½ tbsp. honey
3 1/5 cup plain flour

Olive oil
Sea salt
Rosemary

Dissolve the yeast with water (37 degrees Celsius), olive oil, salt and honey. Add the flour in rounds and then work the dough by hands or in a machine for a couple of minutes.
Let the dough ferment for about 35 minutes, or until it has doubled in size.
Take out the dough on a table with flour. Work it until smooth.
Pour some olive oil at the bottom of an oven tray. Sprinkle over some salt and rosemary.
Press out the dough on the oven tray, it should be about 0,5 inch (or a bit thicker) high. Brush the dough with olive oil and sprinkle over salt and rosemary. Let it ferment for another 30 minutes (at least).
Bake the focaccia in the bottom of the oven for 20 minutes in 240 degrees Celsius.

If you rather like another seasoning, try it! For example it would be really good to add some feta cheese and cocktail tomatoes.

jan 13 021 (640x424)

Till 6 personer (som tillbehör)
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja
1 msk flingsalt
1 ½ msk honung
7 ½ dl vetemjöl

Olivolja
Flingsalt
Rosmarin

Lös upp jästen i vatten, olja, salt och honung. Tillsätt mjölet portionsvis och arbeta sedan degen i några minuter.
Låt degen jäst till dubbel storlek, ca 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Smörj in en ugnsform med olivolja (ganska rikligt) och strö sedan över salt och rosmarin.
Tryck ut degen i ugnsformen (den ska vara ca 1-2 cm hög) och pensla den sedan med olivolja och strö över salt och rosmarin.
Låt focaccian jäsa i ytterligare 30 minuter.
Baka focaccian i den nedre delen av ugnen i 20 minuter i 240 grader (varmluft 220 grader).

Ni kan självklart byta ut smaksättningen mot andra kryddor eller trycka ner lite fetaost och cocktailtomater istället för att strö över salt och rosmarin.

jan 13 025 (640x424)

One thought on “Focaccia

  1. Pingback: A fresh salad – En fräsch sallad | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s