Lasagna – Lasagne

Lasagna, probably one of the most loved dishes on earth, which can be proven by the fact that the search term “Recipe lasagna” gives you 18 200 000 hits on google (compared to boeuf bourguignon that gives you 1 870 000 hits). This is pretty remarkable, and it might be terrifying for the poor Italians how have seen their traditional dish taken new forms and been adjusted to local ingredients and tastes. So, to give them even more heartache, here is my version of this loved dish. It’s actually the best one I ever made and that’s not bad, even though I’m from Sweden. I love it and I really hope you do too!

jan 06 017 (640x412)

Lasagne, troligen en av de mest älskade rätterna på Jorden, något som kan bevisas med det faktum att söktermen “recipe lasagna” ger dig 18 200 000 träffar på google (vilket kan jämföras med 1 870 000 som boeuf bourguignon ger dig). Det är verkligen otroligt, och det kanske till och med är skrämmande för de stackars italienarna som har sett sin traditionella rätt ta nya former och anpassas efter de lokala ingredienserna och smakerna. Så, för att ge de stackarna än mer förtvivlan så har ni nu här min version av denna rätt. Det är faktiskt den bästa jag någonsin har gjort, vilket inte är så illa, även om jag må vara svensk. Jag älskar verkligen den här versionen och det hoppas jag att ni med kommer att göra.

1 big lasagna, 6-8 portions
1 kilo minced beef
Olive oil
1 onion
1 paprika (red)
1 clove of garlic
1 tbsp thyme
1 tbsp oregano
1 tbsp basilica
Salt and pepper
1 stock cube
2 package of crushed tomatoes (about a kilo)
3 tbsp tomato paste

2 ½ cup milk
¾ cup cream
Nutmeg
Salt and pepper
Thickening

Pasta – lasagna

Cheese, mild
Grated parmesan at least a cup

Chop onion and paprika into small chunks. Heat a pan with olive oil and add onion, paprika, crushed garlic and the herbs. Fry until the onion and paprika has softened. Add the meat and season with salt and pepper. Stir around and fry until done.
Add the stock cube, tomato paste and crushed tomatoes. Stir around and let it all simmer together for a while. Taste and season with more herbs, salt and pepper if needed.

Heat milk and cream in a sauce pan. Add the spices and let it boil for a minute. Thicken pretty much, almost to the consistency of a stew.

Put some meat in the bottom of a form, then put some lasagna plates on top, add some sauce and then some slices of mild cheese. Repeat this procedure to the top where you sprinkle over the grated parmesan. Put the form in the oven for about 20 minutes in 225 degrees Celsius.

jan 06 013 (640x424)

1 stor lasagna, 6-8 portioner
1 kilo nötfärs
Olivolja
1 lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
1 msk oregano
1 msk timjan
1 msk basilika
Salt och peppar
2 pkt krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 buljongtärning ¨

6 dl mjölk
2 dl grädde
Muskotnöt
Salt och peppar
Redning

Lasagneplattor

Hushållsost
Riven parmesan, minst 2 dl

Hacka lök och paprika fint. Hetta upp en gryta med lite olivolja och fräs sedan lök, paprika, pressad vitlök och örter tills löken och paprikan mjuknat. Tillsätt köttfärsen, krydda med salt och peppar, rör runt och fräs tills den är tillagad.
Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och tomatpuré. Låt koka upp och koka lätt i några minuter.

Häll mjölk och grädde i en kastrull, tillsätt kryddorna och låt koka upp. Red av och red den ganska väl, till konsistensen av en stuvning.

Varva köttfärs, sås, skivor av hushållsost och lasagneplattor i en form. Längst upp strör du över parmesanosten. Tillaga lasagnen i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

jan 06 014 (640x424)

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s