Sweet and sour pork – Fläskkött i sötsursås

Hi guys! Hope you had a wonderful weekend, I’ve been working but I’m free today thankfully. At Saturday I made this nice Asian inspired dish, pork in sweet and sour sauce. I hadn’t any recipe to work from or former experiences so it was some gambling with the ingredients I got at home. Since that was the conditions for the night I must say that I’m more than satisfied with the result. This is what I used and how I did.

jan 06 003 (640x424)

Hej på er! Jag hoppas att ni har haft en riktigt härlig långhelg, jag har jobbat hela helgen men idag är jag äntligen ledig. I lördags blev det trots jobb, lite matlagning här hemma och denna gång en asien inspirerad rätt, fläskkött i sötsursås. Jag hade inget recept eller några tidigare erfarenheter att gå på så det var en ren chansning med vad som fanns hemma i skåpen. Med tanke på dessa förutsättningar så måste jag säga att jag är mer än nöjd med resultatet! Här nedan kan ni se vad jag använde och hur jag gjorde.

6 portions
1 kilo pork meat
1 stock cube
Olive oil
1 onion
1 paprika
1 clove garlic
1 red chili
1 jar canned pineapple (in own juice)
2-3 tbsp brown sugar
4-6 tbsp sweet chili sauce (depending on how hot you like it)
1 tbsp soy sauce
1 package of frozen wok vegetables
Thickening

Cut the meat into small pieces, put them in a sauce pan and cover with water. Add the stock cube and let it boil. Take the foam away, lower the heat and let the meat simmer for at least 30 minutes to get it tender.
Chop onion, paprika and chili. Slice the garlic thinly. Fry it with some olive oil in a wok for a few minutes (not until it’s soft, it’s nice with some crunch!). If the pineapple is sliced, chop it into chunks and then add just the pineapple to the wok (save the juice). After another minute or two, add the juice and let it cook for a short while. Put the blend aside for a while and pour the wok vegetables into the wok and cook until heated.
Add vegetables and pineapple blend to the sauce pan with the meat. Taste and add sweet chili sauce, sugar and soy sauce if needed. Thicken until preferred texture.
Serve the sweet and sour pork with some rice.

jan 06 007 (640x424)

6 portioner
1 kilo fläskkött
1 buljongtärning
Olivolja
1 lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
1 chili
1 bruk skivad ananas i egen juice
2-3 msk farin socker
4-6 msk sweet chili sås
1 msk soja
1 paket wokgrönsaker
Redning (maziena)

Skär fläskköttet i små bitar. Lägg det i en kastrull tillsammans med buljongtärningen och täck med vatten. Låt koka upp, skumma av och sänk sedan värmen och låt det sjuda i minst 30 minuter.
Hacka lök, paprika och chili. Skiva vitlöken tunt. Woka alltsammans i en wokpanna med olivolja i någon minut (det ska inte bli mjukt, det är gott med lite krispighet). Hacka upp ananasskivorna i mindre bitar och tillsätt dem till wokpannan. Efter ytterligare en minut, tillsätt ananasspadet. Krydda nu upp spadet med socker, sweet chili sås och soja. Låt det hettas upp och häll sedan blandningen åt sidan och woka de frysta grönsakerna tills de är riktigt heta.
Tillsätt de wokade grönsakerna och ananasblandningen till grytan med kött och smaka sedan av med soja, sweet chili sås och farinsocker. Red av till önskad konsistens.
Servera den sötsura grytan med kokt ris.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s