Soft gingerbread cake – Mjuk pepparkaka

As I promised you guys yesterday, here is the recipe of soft gingerbread cake! This is a more dessert like version of gingerbreads, which is best served with some gently whipped spiced with lingonberries. This cake is like an ordinary sponge cake but with spices that you find in gingerbreads and some tablespoons of lingonberry jam. I think it’s an amazing cake, but it may be more for adults than children since the spices is pretty intense and the cream got this acid flavor that also may be more suitable for an adults taste bumps. Either way it’s a must have on the Christmas table, so if you haven’t tried it before it’s about time to do that!

dec 19 027 (800x508)

Som jag lovade igår, här är receptet på mjuk pepparkaka! Det som jag tycker är bäst med den mjuka pepparkakan är att den är mer som en dessert än en kaka. Perfekt att avsluta julen med tillsammans med lite vispad grädde smaksatt med lingon. Det som jag kan komma ihåg sedan jag var liten är att smakerna på kakan tillsammans med grädden mer är för vuxna än för barn, men hur som helst så tycker jag att den är ett måste på julbordet!

Batter for 1 cake, 12 portions
2 eggs
1 ¼ cup sugar
2 tsp gillyflower
1 tsp cinnamon
1 tsp cardamom
1 tsp bicarbonate
1 ¼ cup flour
50 g melted butter
3/5 cup sour cream
2 tbsp lingonberry jam

Whip eggs and sugar until white and fluffy. Blend together flour, spices and bicarbonate and then add it to the eggs and sugar. Add the butter, lingonberry jam and sour cream and stir. Pour the batter into a greased and floured form. Bake the cake in the lower part of the oven for about 40 minutes in 175 degrees Celcius.

dec 19 010 (800x530)

1 mjuk pepparkaka, 12 portioner
2 ägg
3 dl socker
2 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
50 g smält smör
1 ½ dl gräddfil
2 msk lingonsylt

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke och rör sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smält smör, lingonsylt och gräddfil och rör om. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 40 minuter i 175 grader.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s