Vanilla semifreddo with raspberry curd – Vaniljsemifreddo med halloncurd

Hi guys! Finally Friday, don’t you feel the same? I’m so tired after a lot of working, so it will be nice with some take away in the sofa, in front of a movie, tonight. Yes, I do take away sometimes! But, that isn’t what I’m writing about today. Instead I’ll tell you about the dessert I served after the risotto, namely a semifreddo. I made an ordinary vanilla semifreddo with some swirls raspberry curd, a curd I bought in London earlier this year (on Borough market). Do I need to explain that this semifreddo was really nice? I love raspberries and ice cream so it was a homerun for me! If you rather like some other flavoring or just want to keep it plain, go ahead creativity is the limit!

dec 10 013 (800x530)

Härlig fredagskväll på er! Visst är det underbart med fredag! Jag verkligen vrålnjuter efter två veckor med mycket jobb! Ska bli underbart att slänga sig i soffan framför en film med lite take away ikväll, japp det händer även mig! Men, nu ska vi inte prata take away, nu är det dags att prata desserten som jag serverade efter risotton i tisdags, nämligen en semifreddo. Jag gjorde en helt vanlig vaniljsemifreddo men för att hotta till den lite så smaksatte jag den med halloncurd, vilken jag köpt på Borough market i London tidigare i år. Måste jag berätta att den var fantastisk? Jag älskar hallon och glass så för mig var det en tiopoängare! Om du hellre vill ha en annan smaksättning eller hålla den helt enkel så gör det, bara kreativiteten som sätter gränser.

4 portions – 4 portioner
2 eggs (2 ägg)
1/5 cup sugar (½ dl socker)
1 vanilla (1 vaniljstång)
2/5 cup cream (1 dl vispgrädde)
3/5 cup greek yoghurt 10 % (1 ½ dl grekisk yoghurt 10 %)
Raspberry curd (Halloncurd) – optional/valbart

Split the eggs and put the egg whites in one bowl and the egg yolks in another. Put half of the sugar with the egg yolks and the rest with the whites. Split the vanilla and take out the seeds, put them in the bowl with the egg yolks. Pour the cream into a third bowl.
First, start to whip the egg whites to firm white foam.
Second, go ahead and whip your egg yolks until they are white and fluffy.
Third, whip the cream and then gently blend it with the yoghurt.
Forth, blend the yoghurt/cream with the egg yolks.
And at last, gently mix it with the egg whites. Pour the batter in to a form and swirl around some curd into it. Put in the freezer for about 3 hours, it should be a little loose in the middle, not entirely frozen. If it’s too hard, put it in the fridge for a while before serving.

dec 10 015 (800x530)

Dela äggen och lägg äggvitorna i en skål och gulorna i en annan. Häll hälften av sockret i skålen med äggvitor och resten i skålen med äggulor. Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna. Lägg dem i skålen med äggulor. Häll sedan grädden i en tredje skål.
Ett, vispa äggvitor och socker till ett hårt vitt skum.
Två, vispa äggulor vitt och fluffigt.
Tre, vispa grädden fluffig och blanda sedan ner yoghurten försiktigt.
Fyra, blanda gräddyoghurten med äggulorna, även här försiktigt!
Och till sist, blanda ovan mix med äggvitorna, vänd ner vitorna! Häll smeten i en form och gör små virvlar med halloncurden. Ställ i frysen i ca 3 timmar. Den ska inte vara helt stenhård utan lite mjuk när den serveras. Är det för hård när den tas ut ur frysen så kan man låta den tina en stund i kylen.

One thought on “Vanilla semifreddo with raspberry curd – Vaniljsemifreddo med halloncurd

  1. Pingback: Tips for New Year’s Eve – Tips till Nyårsafton | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s