Risotto with peas and herbs – Risotto med ärtor och örter

Hi guys! Today I’m feeling a bit cold and sick, so it feels nice sitting behind my laptop writing you a post while I’m sipping on a hot chocolate. Today I’ll tell you about the dinner that I prepared for us Tuesday evening, after our meeting, namely a risotto with peas and herbs. It was delicious, truly amazing, so it would be selfish for me to keep it to myself! Risotto is so simple to make but still I’m not doing it too often. I guess it’s just because it’s not in my standard repertoire, but that will change from now on! Next time I think I’ll do a mushroom risotto or maybe an asparagus risotto or.. well time will tell.

dec 10 007 (800x530)

Hej på er! Idag känner jag mig kall och krasslig, så det känns riktigt skönt att sitta framför laptopen och skriva ett inlägg till er samtidigt som jag smuttar på lite varm choklad. Dagens inlägg handlar om den rätten som jag lagade till oss efter mötet i tisdags, nämligen en risotto med ärtor och örter. Det var verkligen smaskens, riktigt underbar, så det vore lite själviskt av mig att hålla receptet för mig själv. Risotto är en väldigt enkel rätt att laga så det är konstigt att jag inte gör det oftare. Troligen beror det på att det inte tillhör min standard repertoar, men det kommer nog förändras från och med nu. Nästa gång tror jag det blir en svamprisotto eller en sparrisrisotto eller… ja, tiden får utvisa det.

4 portions – 4 portioner
4 ½ cup vegetable stock (1 liter grönsaksbuljong)
olive oil (olivolja)
1 onion, chopped (1 hackad gul lök)
300 g risotto rice (300 g risotto ris)
½ cup white wine (1 ¼ dl vitt vin)
A dollop of butter (en klick smör)
2/5 cup grated parmesan (1 dl riven parmesanost)
Salt and pepper

dec 10 008 (800x530)

Heat the stock and let it simmer during your cooking. Put a big sauce pan on low heat and add some olive oil. Fry the onion gently for about 10 minutes, till it’s soft and shiny. Put the heat on medium and add the rice and a pinch of salt. Stir around for about 2 minutes. This will help the rice to take up all the nice flavors and give it a nutty flavor. Add the wine and stir until it’s all gone into the rice.
Now, add the stock, ladle by ladle. It’s important to let the rice suck up every ladle before adding the next one. This will take 15-20 minutes but make sure that the rice is al dente. When you add the last ladle of stock the risotto will be pretty loose. This doesn’t do anything since it will settle after a while. Take the sauce pan from the heat and add butter, parmesan and your seasoning (see below), season with some salt and pepper.

During the time you’re adding the last stock to your risotto you may prepare the seasoning.

Butter (smör)
300 g peas (300 g ärtor)
some mint leaves, chopped (några myntablad, hackade)
some parsley, chopped (lite persilja, hackade)

Heat the butter in a pan on medium heat. Add the peas and the fresh herbs and maybe a splash of hot water. Put the lid on and let it boil for 4 minutes. Add the peas and herbs at the same time you add the parmesan and butter to the risotto.

dec 10 010 (800x530)

Häll buljongen i en kastrull och låt den småkoka under hela matlagningen. Ställ en stor kastrull på låg värme och tillsätt en stor skvätt olivolja och den hackade löken. Stek löken i ca 10 minuter, till dess att den är mjuk och glansig. Hög värmen till medel och tillsätt risottoriset. Rör om hela tiden i ca 2 minuter så att riset verkligen får suga upp all smak samtidigt som det får en härlig nötig arom. Slå sedan på vinet och låt det koka in i riset under omrörning.
Slå nu på buljongen, slev för slev. Det är viktigt att varje slev buljong får koka in i riset innan nästa tillsätts. Det tar ca 15-20 minuter att tillsätta alla buljongen, men se till så att riset fortfarande är lite al dente mot slutet. Det gör inget om risotton är lite simmig när du tillsatt sista sleven buljong eftersom den kommer sätta sig efter en liten stund. Nu kan du dra kastrullen från plattan och tillsätta smör, parmesan och kryddningen (se nedan), smaka även av med salt och peppar.

Medan du håller på att lägga i de sista slevarna buljong så är det bra att göra klart smaksättningen.

Hetta upp en kastrull med lite smör, tillsätt ärtor och de hackade örterna samt en skvätt varmt vatten. Lägg på locket och låt koka i ca 4 minuter. Tillsätt smaksättningen till risotton samtidigt som du tillsätter smöret och parmesanens.
Serve the risotto with some freshly grated parmesan. Servera risotto med lite nyriven parmesan.

6 thoughts on “Risotto with peas and herbs – Risotto med ärtor och örter

  1. Pingback: Quick Fix: Parmesan Bow Ties with Peas |

  2. Pingback: Mushroom and asparagus risotto with apple vinegar and no butter… | Chocolate Spoon & The Camera

  3. Pingback: Tips for New Year’s Eve – Tips till Nyårsafton | lelasfood

  4. Pingback: Risotto | lelasfood

  5. Pingback: Salmon with risotto – Lax med risotto | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s