Horseradish meat – Pepparrotskött

Hi! Yesterday was a long day, and that’s the reason to the late post! We finished up our meeting with some nice food that I will tell you more about tomorrow and on Friday, but today I’ll give you an amazing recipe of a traditional Swedish dish made out of beef and horseradish. It may even be so traditional that many of my fellow citizen (in my age, about 25 years old) haven’t eaten it since it’s a dish more often prepared by and eaten by grandparents. I don’t think that my parents made this dish during my lifetime, but I know for sure that this is something that my grandmother prepared for us during their visits. I love this genuine food and I think it’s a perfect dish to complement to the ordinary stews that I usually make. It got a nice mild flavor with a bit of sting from the horseradish (depending on how much you decide to put into the stew) and it’s just some perfect food to make if you got some nice chuck over in the freezer.

dec 10 001 (800x530)

Hej på er! Igår blev en lång dag och därmed förklaringen till det sena inlägget! Vi avslutade vårt möte med lite god mat som jag kommer att berätta mer om imorgon och på fredag, men idag så ska jag ge er ett recept på en mycket god traditionell rätt, pepparrotskött. Det kan till och med vara så gammalsvenskt att många av mina jämnåriga där ute aldrig har ätit det (läs runt 25 år), eftersom det är en rätt som främst min farmors och mormors generation lagade. Jag tror faktiskt aldrig att mina föräldrar har gjort detta hemma, utan det är farmor som har bjudit på det när hon har lagat mat till oss. Hur som helst så är det en fantastisk rätt och verkligen en perfekt rätt att varva de vanliga grytorna med så här års.

4-5 portions – 4-5 portioner
1 kg chuck (1 kg högrev)
Water (vatten)
2 carrots (2 morrötter)
1 big onion (1 stor gul lök)
3 stems of parsley (3 persiljestjälkar)
¼ tbsp whole white pepper (1/4 msk hel vitpeppar)
2 bay leaves (2 lagerblad)
1 ½ stock cube (1 ½ köttbuljongtärning)
Thickening (redning)
3/5 cup cream (1 ½ dl grädde)
About ½ cup grated horseradish (ca 1 dl riven pepparrot)
Salt

dec 10 004 (800x530)

Cut the meat into small pieces and put in a big pan. Cover with water, bring to boil and take away the foam.
Peel and chop the carrots and onion into big chunks. Put carrots, onion, bay leaves, parsley steams and white pepper into the pan. Tear the stock cubes into pieces and sprinkle over as well. Let it simmer with the lid on for about 1 ½ hour or until the meat is very tender.
Filter the stew, pick out the meat and save the stock. Put the stock back into the pan and thicken until wanted consistency. Add the horseradish and season with salt. When you’re pleased with the taste add the meat. Serve the stew with potatoes, carrots and some extra grated horseradish on the side.

Skär köttet till små bitar och lägg dem i en gryta. Täck med vatten, koka upp och skumma av.
Skala och hacka morrötter och lök. Lägg sedan lök, morrötter, lagerblad, persiljestjälkar och vitpeppar i grytan. Smula sönder buljongtärningarna och strö även ner dem i grytan. Låt grytan sjuda med lock på i 1 ½ timme eller till dess att köttet är så mört så att det nästan faller isär.
Sila av grytan och plocka ur köttbitarna. Spara spadet och häll tillbaka det i grytan. Koka upp och red till önskad konsistens. Tillsätt den rivna pepparroten och smaka av med salt. När du är nöjd med smaken tillsätter du köttet. Servera grytan med potatis, morrötter och lite extra riven pepparrot.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s