Swedish Christmas bread – Vörtbröd

Today it’s time for my first Christmas recipe! During the time you’re reading this I’m probably in full action in a business meeting or preparing a dinner to us for being (hopefully) smart and great enough for making some really good decision (we will see about that in the future) and therefor worth a nice supper. But for to day, back to xmas! This is the bread I made yesterday. It’s a traditional Swedish Christmas bread that you’ll eat to your Christmas ham (google translate: vörtbröd = bread flavored with wort) and there is a thousand versions of this recipe since it’s a loved one, but here you get mine.

dec 10 005 (800x530)

Idag är det då dags för mitt första julrecept! När ni läser detta är jag troligen i full gång med ett styrelsemöte, eller så lagar jag mat till oss för att vi har varit (förhoppningsvis) smarta och duktiga nog för att fatta några riktigt bra beslut (det visar sig i framtiden) och därmed förtjänar en fin middag. Men, tillbaka till dagens – jul! Detta är brödet som jag bakade igår, ett traditionellt vörtbröd. Det finns en miljon olika recept, kärt barn ni vet, och detta är det som jag använde mig av i år, det är ursprungligen skrivet av Leila Lindholm.

2 loaves of bread – 2 limpor
50 g yeast (50 g jäst)
2/5 cup syrup for bread, I used dark syrup (1 dl brödsirap, jag använde mörk sirap)
1/5 cup rapeseed oil (1/2 dl rapsolja)
1 ¼ cup stout (3 dl porter)
1 cup Christmas beer (2 ½ dl julöl)
50 g butter (50 g smör)
1 ½ tbsp minced, dried ginger (1 ½ msk ingefära)
½ tbsp minced bitter orange (½ msk pomerans)
1 tbsp minced gillyflower (1 msk nejlika)
½ tbsp minced cardamom (1/2 msk kardemumma)
1 tbsp salt (1 msk salt)
5 ¾ cup rye flour (13 ½ dl rågsikt)
1 ¼ cup raisins (3 dl russin)

Dissolve the yeast in a bowl with oil, syrup, beer and stout.
Melt the butter together with the spices and the salt. Let it cool down for a minute before adding it to the dough liquid. Add the raisins and then add the flour in small amount, bit by bit. Work the dough slowly until its soft and elastic. Let it ferment to double size (about 1 hour).
Make to loaves out of the dough and place them on an oven tray with greaseproof paper. Let them ferment for another hour.
Bake the breads in the oven for about 50 minutes in 175 degees Celsius. Take the heat down to 150 after 15 minutes.

Lös upp jästen i en bunke med olja, sirap, öl och porter.
Smält smöret tillsammans med kryddorna och saltet, låt det svalna en liten stund och tillsätt det sedan till degvätskan. Tillsätt russin och sedan mjölet, lite i sänder. Arbeta degen långsamt tills den är mjuk och elastisk. Låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme).
Forma två limpor av degen och lägg dem på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Låt jäsa ytterligare 1 timme.
Grädde brödet i ugnen i 50 minuter i 175 grader, sänk temperaturen till 150 efter 15 minuter.

dec 10 006 (800x530)

One thought on “Swedish Christmas bread – Vörtbröd

  1. Pingback: Målning | Huset på höjden

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s