Mashed turnips – Rotmos

So, today has been quite a hectic day. I’ve been at the gym, at the supermarket shopping groceries for the week, out buying the last Christmas presents, baking bread for Christmas celebrations, cooking food and of course, wrapping Christmas presents. Right now the bread is fermenting so I thought that I should take advantage of this moment and give you guys the first post for this week. The recipe of the bread I’m making will be posted tomorrow and this will be my first Christmas recipe actually, but today we’ll settle with some nice comfort food. But don’t you worry, you’ll have lots of Christmas recipes in the near future.

dec 09 002

Ja ni, idag har varit en ganska så hektisk dag. Jag har varit på gymmet, på maxi och veckohandlat, köpt julklappar på stan, bakat vörtbröd, lagat mat och så självklart, slagit in julklappar. Just nu så är vörtbrödet på jäsning så jag tänkte att jag skulle passa på att skicka er veckans första inlägg. Receptet på vörtbrödet kommer imorgon och det kommer bli bloggens allra första julrecept, men idag håller vi tillgodo med lite hederlig husman! Men hörrni, var inte oroliga, bloggen kommer att fyllas med en hel del julrecept framöver!

Mashed turnips for 4 persons – Rotmos till 4 personer
1 turnip (rutabaga) about 800 g (1 kålrot, runt 800 gram)
6 potatoes (6 potatisar)
3 carrots (3 morrötter)
Butter (smör)
Salt and pepper
Broth (spad)

Cut carrots and turnip into pretty small chunks. Put them in a sauce pan and cover with water. Let it boil for about 30 minutes. During the time the carrots and turnip boils, peal and shop the potatoes into chunks and then add them when the 30 minutes has passed. Let it boil for another 15 minutes. Pour off the water (save some for the mash) and mash the turnips. Add some broth to make it smoother and then season with butter, salt and pepper. Serve with hand of pork or pork sausage.
A tip is to use some the broth from the sausage or pork instead of the broth from the turnips, this will give your mash a nice flavor!

Skär morrötter och kålrot till bitar och koka dem i en kastrull med vatten i ca 30 minuter. Efter att 30 minuter har passerat, tillsätt potatis som är skalad och skuren i bitar, låt koka i ytterligare 15 minuter. Häll av vattnet från rovorna (spara lite till moset) och mosa sedan dem. Smaksätt med salt, peppar och smör och tillsätt eventuellt lite spad för att göra moset smidigare. Servera rotmoset med fläsklägg eller fläskkorv.
Ett tips är att använda spadet från fläsklägget eller korven till moset istället för spadet från rovorna eftersom det kommer ge moset en helt annan smak!

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s