Steaks witn onion – Pannbiff

Last week we made a typical Swedish dish, steaks with fried onion and potatoes. It’s pretty much a look alike to meatballs but with a bit different seasoning and of course, a size bigger and flatter. Anyway, this dish is really good and the best thing is that it’s just as tiring doing steaks for 2 people as for 10, so when you make time to prepare this dish, make sure to do a lot so you can put some in the freezer for days when you don’t feel like cooking.

nov 28 006 (800x530)

Förra veckan gjorde vi något så ursvenskt till middag som pannbiff med stekt lök och potatis. Det sitter aldrig fel, men visst är det lite omständligt att göra. Mitt tips är att göra en stor sats när man ändå är igång, för om det är något som är sant så är det att det är precis lika jobbigt att göra pannbiffar till två personer som till tio, så därför är det utmärkt att göra ett stort lass direkt och sedan frysa in ett gäng som man kan ta fram en dag då man inte är så sugen på att laga mat.

Steaks for 6 persons – Pannbiffar till 6 personer
About 2 pounds of minced meat (drygt 1 kg köttfärs)
1 onion (1 lök)
1/5 cup bread crumbles (1/2 dl ströbröd)
2/5 cup milk (1 dl mjölk)
1 egg (1 ägg)
1 stock cube (1 kötbuljongtärning)
1-2 tsp salt (1-2 tsp salt)
2 tsp pepper (2 tsk peppar)
1-2 tbsp soy sauce (1-2 msk kinesisk soja)
Butter (smör)

4 onions (4 lökar)
Butter (smör)

Put the bread crumbles in a bowl together with the milk and leave it to swell for about 5-10 minutes. Go on with the onion, peal it and then mix it until you get a smooth texture. Put all the ingredients for the steaks into a big bowl and mix it all together with you hand until it’s blended. Make small steaks out of the minced meat blend and fry them in a pan with butter till you get a nice brown surface.
Peal the other four onions during the time the steaks are getting a nice surface, and then slice them pretty thin. Fry the onion in some butter until soft and light brown. Put the fried onion in an oven tray.
When the steaks got a nice surface put them on top of the onion on the tray. Pour some water into your frying pan so no flavors are forgotten. When the water starts to boil, pour it over the steaks and onion and then repeat this procedure of browning the steaks (the remaining) and pouring water into it until all steaks are done. When all steaks are browned, put the tray in the oven (200 degrees Celsius), and cook until done. Serve with potatoes and lingonberries.

nov 28 003 (800x530)

Lägg ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla i 5-10 minuter. Mixa löken i en matberedare tills du får en jämn massa. Blanda alla ingredienser till pannbiffarna i en stor skål och blanda sedan samman smeten med händerna. Forma små biffar och ge dem lite fin yta i stekpanna med smör.
Skala de resterande lökarna och skiva dem ganska tunt. Stek löken i lite smör tills den har blivit mjuk och ljusbrun. Lägg löken i bottnen på en ugnssäkerform.
När biffarna har fått en fin yta, lägg dem ovanpå löken och häll sedan i någon dl vatten i stekpannan för att ta vara på alla smakerna. När vattnet i pannan börjar koka, häll det över biffarna och löken på ugnsplåten. Upprepa denna procedur för varje stekning tills du är klar. När alla biffarna ligger på plåten, kör in den i ugnen i ca 200 grader och tillaga dem till dess att de är klara inuti. Servera biffarna med kokt potatis eller potatismos samt lingon.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s