Pannacotta for starter – Förrättspannacotta

Last week we celebrated my boyfriend 24th birthday with a three course menu in the middle of the week. The starter was this nice, fresh thing a pannacotta with chive, salmon and roe. For main course we had porterhouse steak with asparagus fried in butter, potato wedges and of course red wine reduction and for dessert we had such an easy thing as cheeses with some nice things on the side. The main course and dessert will be more fully explain during the next days so today I’ll talk a little more about the starter.

nov 28 012

This starter is perfect if you don’t want to feel full when the main course arrives as well as it’s fresh and very easy to make. You can switch the seasoning of the pannacotta to anything else that you might like better and the same is true for the salmon and roe. The only thing to keep in mind with this starter is that you have to prepare it some hours in advance since it needs to rigid in the fridge for some hours. But the good thing though is that you can prepare it the day before!

Förra veckan firade vi min pojkväns 24 årsdag med en trerätters mitt i veckan. Förrätten var denna fina, fräscha pannacottan med gräslök, lax och rom. Till huvudrätt serverades helstekt rostbiff med klyftpotatis, smörstekt sparris och rödvinsreduktion. Till dessert blev det något så enkelt som lite ostar med goda tillbehör. Huvudrätten och efterrätten kommer jag beskriva mer under de följande dagarna så idag fokuserar vi på förrätten.

Den här förrätten är verkligen perfekt om du önskar något lätt och fräscht och samtidigt inte vill göra något komplicerat. Du kan enkelt byta ut smaksättningen i själva pannacottan likväl som tillbehören, allt efter eget tycke och smak. Det enda som kan vara bra att tänka på ät att rätten behöver förberedas någon timme innan servering eftersom det tar ett tag för den att stelna i kylen. Men, det positiva med detta är att du alltså kan göra i ordning den dagen innan festen!

4 portions – 4 portioner
1 gelatin sheet (1 gelatinblad)
½ cup cream (1 ¼ dl mellangrädde)
1/3 cup yoghurt for cooking (3/4 dl matyoghurt)
¼ tsp salt (1/4 tsk salt)
½ tsp pepper (1/2 krm peppar)
1/5 cup chive (1/2 dl hackad gräslök)

nov 28 011

Roe, salmon, prawns and dill for garnishing. It’s also nice to serve it with some pieces of Swedish crackers.
Rom, lax, räkor och dill till garnering. Det är även trevligt att server lite knäckebröd till pannacottan.

Put the gelatin sheet in water. Bring the cream to boil in a pot. Add the gelatin sheet and then the yoghurt and all the seasoning. Pour up in nice glasses or forms of your choice. When it’s time to serve, put some nice garnishing on top of your pannacotta and maybe a slice of lemon as well.

Lägg gelatinbladet i blöt och koka upp grädden. Rör ner gelatinbladet i grädden och tillsätt sedan yoghurten och kryddorna. Häll upp pannacottan i serveringsglas och när det är dags att servera toppar du den med ditt val av tillbehör och kanske en citronskiva.

One thought on “Pannacotta for starter – Förrättspannacotta

  1. Pingback: Tips for New Year’s Eve – Tips till Nyårsafton | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s