Blueberry pie – Blåbärspaj

I did promise you the recipe of my gluten free blueberry pie, so here it comes! The reason I made the pie gluten free is because my friend who came visiting is gluten intolerant. Making gluten free stuff can sometimes be a bit tricky since gluten free flour is of another consistency than ordinary one, but this recipe is bullet proof since it doesn’t matter if you choose to work with gluten free flour or ordinary wheat flour. Another thing to mention is that you can switch to any other kind of berry or fruit for that matter, instead of blueberries if you like.

nov 10 007

Jag lovade er ett recept på en glutenfri blåbärspaj tidigare i veckan, så här kommer det! Anledningen till varför jag bakade glutenfritt är på grund av att min vän och gäst i det här fallet är glutenintolerant. Att baka glutenfritt är inte alltid en dans på rosor då man sällan kan ta mått rakt när man byter ut vanligt mjöl mot glutenfritt. Det glutenfria mjölet har en helt annan konsistens än den vanliga, något som kan ställa till det. Men, mina damer och herrar, det här receptet är skottsäkert, här går det lika bra att använda vanligt vetemjöl som glutenfritt mjöl, helt utan att använda sig av andra mått! En annan sak som jag kanske bör tillägga är att ni fritt och enkelt kan byta ut blåbären mot andra bär eller för den delen frukt om så önskas.

1 pie – 1 paj
450 g blueberries, frozen (450 g blåbär, frusna)
1 tbsp potato flour (1 msk potatismjöl)
150g room tempered butter (150g rumstempererat smör)
1 cup oat meals, gluten free (2 ½ dl havregryn, glutenfria)
4/5 cup flour, gluten free (2 dl mjöl, glutenfritt)
4/5 cup sugar (2 dl socker)

nov 10 008

nov 10 009

Put the frozen blueberries in a bowl together with the potato flour and stir around. Put butter, sugar, oat meals and flour in another bowl and pinch together with your fingers until you get nice crumbles.
Put some of the dough crumbles in the bottom of a form, pour over the blueberries and then add the rest of the dough crumbles. Put in the middle of the oven for about 30 minutes in 225 degrees Celsius. Serve with some nice custard sauce.

Lägg blåbär och potatismjöl i en skål och rör om. Lägg smör, havregryn, socker och mjöl i en annan skål och nyp ihop med fingrarna tills du får en härlig smuldeg. Lägg lite smuldeg i botten på en form och häll sedan över blåbären och avsluta sedan med att toppa pajen med resten av smuldegen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 30 minuter i 225 grader. Servera pajen tillsammans med vaniljsås.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s