Custard sauce – vaniljsås

I’ll start to tell you that I spent last week in Greece, Crete to be specific. So this week I’ll give some nice posts about all good things that we have eaten and all the nice places we’ve been to, but first I’ll give you a recipe of a really nice custard sauce that’s just perfect to serve with a homemade pie. We got visitors from the north of Sweden about a week ago and then we served a nice blueberry pie with this amazing vanilla sauce for dessert. The recipe of the gluten free pie I made will be posted on Wednesday so stay tuned this week so you don’t miss a good dessert and some nice moments from Greece.

nov 10 009

Jag tänkte börja med att berätta att jag spenderade förra veckan i Grekland, och närmare bestämt på Kreta. Den här veckan kommer därmed att bjuda på en del Grekland minnen och lite av all den goda maten som vi åt där nere, men först ut den här veckan är något helt annat, nämligen en fantastiskt god vaniljsås som är perfekt att servera till din hemgjorda paj. Jag bjöd på den här tillsammans med en glutenfri blåbärspaj när min vän och hennes sambo från Luleå var på besök för en dryg vecka sedan. Receptet på pajen kommer på onsdag så håll er uppdaterade under veckan så att ni inte missar det goda pajreceptet eller för den delen de härliga Greklandsuppdateringarna.

4 portions custard sauce – 4 portioner vaniljsås
1 ¼ cups cream (3 dl grädde)
4/5 cup milk (2 dl mjölk)
1 vanilla (1 vaniljstång)
3 egg yolks (3 äggulor)
½ cup sugar (1 ¼ dl socker)
1 tbsp cornstarch (1 msk maizena)

Pour milk and cream into a sauce pan, split the vanilla lengthwise and scrape out the seeds and then put the vanilla and seeds into the pan as well. Bring to boil and then put the aside for 15 minutes.
Whip egg yolks, sugar and cornstarch to a fluffy consistency. Put the pan with milk and vanilla back onto the stove and add the yolk batter to it. Gently heat the sauce until wanted consistency and don’t forget to stir around all the time. Remember that the sauce will get at bit thicker when cold, so don’t make it to thick. Filter the sauce to get rid of the vanilla and then put it to rest in the fridge before serving.

Häll mjölk och grädde i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna lägg sedan ner stången och fröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och låt den sedan stå och dra i 15 minuter.
Vispa under tiden äggulor, socker och maizena luftigt. Ställ tillbaka kastrullen med vaniljmjölken på spisen och slå i ägguleblandningen. Hetta försiktigt upp vaniljsåsen under konstant omrörning tills du får önskad konsistens. Glöm dock inte bort att såsen kommer att tjockna änne lite mer när den svalnar, så gör den inte för tjock. Sila såsen för att bli av med vaniljstången och eventuella klumpar. Förvara i kylen tills servering.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s