Pork stew with apples – Fläskgryta med äpplen

Last week I wanted to try something new so I decided to make a stew out of a nice piece of pork that I got in the freezer. It ended up to be a really nice one with carrots, onion, apples, cider and rosemary. I served this incredible stew with some potatoes and of course with some apple cider in out glasses! A nice meal and I don’t mind the leftovers for lunch at work.

Förra veckan ville jag testa något nytt så jag bestämde mig för att göra en gryta på en bit fläskkarré som jag hade i frysen. Det hela slutade i en otroligt god gryta med bland annat morrötter, lök, äpplen, cider och rosmarin. Jag serverade grytan med kokt potatis och självklart med lite äppelcider i glasen. En riktigt finfin måltid och jag jämrade mig absolut inte över de underbara lunchlådorna som fick följa med till jobbet dagen efter.

nov 10 002

nov 10 003

5-6 portions
About 1 kg of pork (Runt 1 kg fläskkarré I bit)
2 carrots (2 morrötter)
1 onion (1 gul lök)
2 cloves of garlic (2 vitlöksklyftor)
Butter
Salt and pepper
2 cups of chicken broth (5 dl kycklingbuljong)
Barely 2 cups of apple cider (Knappt 5 dl äppelcider)
3 bay leafs (3 lagerblad)
1 tsp salt (1 tsk salt)
1 tsp pepper (1 tsk peppar)
2 apples (2 äpplen)

nov 10 004

nov 10 006

Start by chopping the pork into chunks. Peal onion, garlic and carrot and slice them. Brown the meat in a big pan with butter and season with salt and pepper. When all meat chunks are fried put them aside for a minute and fry garlic, onion and carrots for some minutes on a lower temperature. Add the meat again and then add broth and cider. Let it all come to boiling. By the time, chop the apples into smaller chunks. When the stew boils, add apples, bay leafs, salt and pepper. Put a lid on and let the stew boil on a low temperature for about 1 – 1 ½ hour. Serve with potatoes.

Börja med att dela köttet till grytbitar. Skala och skiva lök, vitlök och morot. Ge köttet lite stekyta i en gryta med smör och krydda med salt och peppar. Lägg köttet åt sidan och stek sedan lök, vitlök och morrötter i lite smör i några minuter. Tillsätt köttet till grytan igen och slå sedan på buljong och cider. Medan grytan kokar upp, hacka äpplena till bitar. När grytan kokar, tillsätt äpple, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan koka på svag värme med lock på i 1 – 1 ½ timme. Servera med potatis.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s